Delitraiteur - Oktober/November/December

Imiteer deze vijf, waardevolle vaardigheden van andere professionals!

Een succesvol ondernemer worden vraagt veel, waaronder vele talenten en vaardigheden. Maar hoe blijft u voor op de concurrentie? Imiteer de volgende vijf, waardevolle vaardigheden van andere professionals en leer ervan. Immers, er wordt niet voor niets gezegd dat imitatie de oprechtste vorm van vleierij is!

1. De chirurg: neem risico’s, en durf risico’s te nemen

Chirurgen beslissen onder andere over leven of dood, maar de constante druk mag prestaties niet aantasten, want opereren met een trillende hand gaat niet. Doktoren vermijden sterke, emotionele banden met de patiënt, om weloverwogen beslissingen, dan wel risico’s, te durven nemen. Guess what? Ondernemers moeten ook hard durven zijn bij het nemen van beslissingen. Onder andere door die weloverwogen risico’s, voeren chirurgen nu operaties uit die eerder ondenkbaar waren. Dus neem een risico, durf te dromen en maak uw bedrijf tot een succes. Of in de woorden van zakenman Richard Branson: "Dream big by setting yourself seemingly impossible challenges. You then have to catch up with them."

Tips van de chirurg

- Neem een goed afgewogen risico.

- Praat en luister naar andermans mening.

- Wees niet bang, want angst is de ergste vijand.

 

2. De atleet: onthoud, de aanhouder wint

Winnen en verliezen zijn onlosmakend met elkaar verbonden. En atleten weten dit als geen ander, want om te winnen, moet u soms verliezen. Neem Niki Lauda, voormalig autocoureur, die na een ongeluk waarbij hij zijn gezicht verbrandde, zes weken later weer in de Grand Prix reed. Met het verband nog om zijn hoofd en het trauma nog vers in gedachten, behaalde hij de vierde plaats. De les? We falen allemaal weleens, maar het verschil tussen een winnaar en een verliezer, is dat een winnaar leert van falen en daarna weer hard doorgaat. Om Winston Churchill te quoten: “Success is walking from failure to failure with no loss of enthusiasm.”

Tips van de atleet

- Weet waarom je faalt, leer ervan en probeer het weer.

- De tweede keer werk je twee keer zo hard!

- Laat falen of kritiek geen invloed hebben op jouw motivatie!

 

3. De advocaat: onderhandel, en onderhandel scherp

Eén van de vaardigheden waaraan een ondernemer zich kenmerkt, is onderhandelen! Immers, het sluiten van deals is onmisbaar voor het succes van uw bedrijf. Bij onderhandelen draait alles om zelfvertrouwen en weten waar jij over praat. Een advocaat brengt niet voor niets uren door met het lezen van wetboeken en het onderzoeken van de tegenpartij, want tijdens een rechtszaak onderhandelt de advocaat in feite met de rechter; de advocaat probeert de rechter te overtuigen van zijn of haar positie. Een ondernemer idem dito.

Tips van de advocaat

- Kijk iemand recht in de ogen aan en straal autoriteit uit.

- Bedenk een strategie en weet wat jouw doel is.

- Geef niet op en laat nooit merken of jij aan het verliezen bent. Zelfs niet wanneer de nederlaag nabij lijkt.

 

4. De gamer: het leven is een spel, speel

Tijdens gamen is de gamer continu gefocust op het bedenken van unieke oplossingen om door te gaan naar een hoger level. Hij of zij speelt om te winnen, en heeft daarin plezier. Een ondernemer heeft dat ook met zijn of haar bedrijf. Uw bedrijf is levensecht en een serieus spel, dus overwin obstakels op jouw route naar succes.

Tips van de gamer:

- Maak een plan en werk hard om jouw doel te bereiken.

- Blijf gemotiveerd en beloon jezelf als een doelstelling is bereikt.

- Geef nooit op. Bij problemen zoek jij naar mogelijke oplossingen. Probeer de beste oplossing. Werkt het toch niet? Probeer dan de volgende.

 

5. De leraar: binden en boeien

Als ondernemer moet u complexe ideeën versimpelen. Maar wat als u die belangrijke opdrachtgever in de lift tegenkomt en in 30 seconden moet u, uw product uitleggen. En wat doet u als u een presentatie geeft voor een publiek dat weinig van uw product weet en ook niet direct geïnteresseerd is? Leraren lopen hier elke dag tegenaan, want een leraar heeft leerlingen met wisselende persoonlijkheden, interesses en niveaus. Maar hoe bereiken zij hun leerlingen? Door methodes te ontwikkelen om uit te leggen en over te brengen. Via visuele input, interessante praktijkvoorbeelden en verhalen of quotes over hun eigen ervaringen, wisselen leraren methodes af om hun publiek te binden en te boeien. Maar naast talent voor uitleggen, hebben docenten een bijna onuitputtelijk geduld. En als ondernemer heb jij eveneens geduld hard nodig op weg naar de top!

Tips van de leraar

- Weet wie jouw publiek is en wat hun kennisniveau is; stem jouw presentatie hierop af.

- Houd altijd een vragenronde en check of alles correct is overgekomen.

- Gebruik veel voorbeelden, simpele taal en vermijd jargon.

En wat is de ultieme ondernemersvaardigheid? Simpel! Blijf als ondernemer altijd leren, van anderen en jezelf, want alleen zo verbeter jij jouw vaardigheden, jouw onderneming en jouw succes.

 

Ontdek onze andere blogs over ondernemen


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis