Startende ondernemer? 5 tips om goed te beginnen

Altijd al gedroomd om een eigen onderneming te starten? Als beginnende ondernemer is het niet altijd evident om je niet te laten afschrikken door risico's, de wettelijke verplichten en bijhorende administratie. Wij geven je alvast enkele tips om als startende ondernemer uit de startblokken te schieten.

1. Be positive, stay positive

Er gaat iets fout en er zal iets fout gaan, dus wen eraan en laat jezelf niet uit het veld slaan als iets mislukt. Een echte startende ondernemer probeert altijd het positieve te zien en het in zijn voordeel te gebruiken. Alleen zo groei jij als persoon en leider. 

2. Volg jouw eigen pad

Feit: je bent geen beginnende ondernemer om achter andere ondernemers aan te lopen, dus doe het niet. Stippel jouw eigen weg uit en volg deze, ondanks een mogelijke tegenslag. Als ondernemer bepaal jij de route, dus houdt vast aan jouw richting, want als jij het niet doet, waarom zouden andere jou wel volgen?

3. Waardeer de werknemers en investeer

Een groeiende onderneming is niets zonder personeel, dus koester jouw personeel en laat ze met de onderneming meegroeien. Wees eerst een coach én daarna een mentor en laat ze leren. En daar hoort ook corrigeren bij, maar let op dat je geen boeman wordt welke elk minuscuul foutje benoemt, want dat werkt averechts. 

4. Klein is groot

Een startende business, is een onderneming op zich. Tip? Houdt het volgende als groeistrategie aan: start eerst met bouwen en ga daarna pas groeien. Kortom: begin klein en blijf gefocust. Maar hoe? Richt je op één product of dienst en bouw deze uit. Dus bewijs jezelf eerst en laat zien dat jij ergens de beste in bent. Done? Ga nu vanuit jouw ijzersterke basis groeien...

5. De klant is koning

Een zeer bekende uitspraak, maar nog steeds actueel: de klant is koning. Immers, jouw onderneming bestaat dankzij kopende klanten, don’t forget! Dus voordat jij een nieuwe stap zet, vraag jezelf eerst af of en hoe jouw klanten hiermee zijn geholpen. Blijft het stil? Ga bij jezelf nogmaals na of deze stap daadwerkelijk cruciaal is. 


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis