Loola - Augustus/September/Oktober

Nog geen elektronisch betaalsysteem in je zaak?

Elektronisch betalen geraakt steeds vaker ingeburgerd. Veel winkels hebben daar op ingespeeld. Maar ook blijkt dat in sommige handelszaken momenteel nog altijd enkel cash betalingen mogelijk zijn.

Begin februari besliste de regering dat ondernemingen en verenigingen vanaf 1 juli 2022 verplicht minimum één elektronisch betaalmiddel ter beschikking moeten stellen. Bied je nog geen elektronisch betaalsysteem aan, dan wordt het dus tijd om in actie te schieten…

Wat houdt de wetgeving in?

Als handelaar moet je minstens één andere betaalmogelijkheid dan cash geld aanbieden aan de klant. Dat kan een vorm van elektronische betaling zijn of eventueel ook het aanvaarden van overschrijvingen. Dit betekent niet dat je per se hoeft te investeren in alle soorten betaalmiddelen. Zo kan je ervoor kiezen om enkel een betaalterminal te gebruiken. Of je kiest ervoor om Payconiq te aanvaarden. Beschikt je klant in dat laatste geval niet over de Payconiq by Bancontact-app? Dan zal hij of zij cash moeten betalen.

Wat ziet de wetgever niet als ‘andere betaalmogelijkheid’?

Het aanvaarden van maaltijd-, consumptie-, eco- of andere cheques zit niet in de lijst van ‘andere betaalmogelijkheden’. Ook betalingen via geschenkbonnen, vouchers of betalingen met virtuele munten worden uitgesloten.

Kan je elektronisch betalen pas toelaten vanaf een bepaald bedrag?

Het is mogelijk om bij betaling met een bankkaart een minimumbedrag vast te leggen. Maar voor kleinere bedragen moet je dan wel nog steeds een alternatief voor cash geld aanbieden. Als je dus bij één soort elektronisch betaalmiddel een minimumbedrag instelt, moet je ook over een ander elektronisch betaalmiddel beschikken om lagere bedragen mee te aanvaarden.

Met Payconiq ben je helemaal mee

Joyn maakte reeds een ruime tijd geleden de sprong voorwaarts en integreerde de mogelijkheid tot elektronisch betalen in de Joyn-app. En dat gaat verrassend eenvoudig! Gebruikers van Payconiq by Bancontact scannen de QR-code waarmee ze hun gegeerde punten sparen, de handelaar geeft aan dat de klant met Payconiq wil betalen, de klant bevestigt de betaling met zijn PIN-code en vertrekt met de gespaarde punten en een kamerbrede glimlach!


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis