Door onze grondige kennis van franchising kunnen we je ondersteunen in je dagelijkse businessuitdagingen, langetermijnstrategieën, het proactief kansen spotten alsook het helpen bij de implementatie van optimale oplossingen voor je franchiseformule.

Met het uitoefenen van een franchiseformule komen vele juridische uitdagingen.

Arbeidsrecht

Geen franchiseformule kan uitgebaat worden zonder een sterk team. Onze advocaten begeleiden franchisenemers en franchisegevers met het bedenken van strategieën voor het implementeren van de beste HR praktijken, het organiseren en reorganiseren van je personeelsbestand tot de overdracht van personeel aan een nieuwe franchisenemer als een bestaande franchisenemer wil stoppen.

Contractenrecht

Elk woord telt. Franchiseovereenkomsten zijn gedetailleerde documenten, waar doorgaans ook nog precontractuele informatiedocumenten en handboeken bij horen. Hierin worden de juridische, financiële, praktische en operationele aspecten van de franchiseformule nader uitgewerkt. De verplichtingen van de franchisenemer liggen voornamelijk bij de betaling van de franchisevergoeding en bij de dagelijkse gang van zaken. De franchisegever houdt zich bezig met marketing en het aansturen van de franchiseketen.

Veel voorkomende onderwerpen zijn de vergoedingen die de franchisenemer moet betalen, winkels en locatie, afnameverplichtingen, opleiding en training, reclame en marketing, duur, opzegging, geheimhouding, niet-concurrentie, overdracht, kwaliteitscontroles, aansprakelijkheden, overlegmodellen, enzovoort.

Vennootschapsrecht

Franchising betreft de samenwerking tussen ondernemingen. Ons team van gespecialiseerde advocaten ondersteunt iedere ondernemer in de volledige levenscyclus van zijn of haar onderneming. Wij denken proactief mee met de franchisenemer of franchisegever over hoe een juridische structuur je kan helpen om je franchiseformule tot een zakelijk en financieel succes te maken. En ook binnen een franchiseformule zijn goede afspraken met aandeelhouders belangrijk.

Ondernemingsrecht

Een franchiseformule op een succesvolle manier in het hedendaagse competitieve handelsverkeer brengen, vergt een praktijkgerichte aanpak. Onze ondernemingsrechtelijke advocaten treden op als betrouwbare juridische adviseurs op vlak van oneerlijke concurrentie en consumentenbescherming, relaties met leveranciers, marktpraktijken, marketing en reclamerecht en algemene handels- en verkoopvoorwaarden.

Intellectueel eigendomsrecht

Een franchisenemer krijgt het recht om zijn onderneming uit te oefenen met gebruikmaking van een franchiseformule van een franchisegever. Een franchiseformule vertegenwoordigt knowhow, ideëen, ervaring en concepten. Stuk voor stuk belangrijke troeven die een franchiseformule waardevol maken. Deze intellectuele eigendomsrechten en bedrijfsgeheimen behoren toe aan de franchisegever, die het gebruik voor een bepaalde periode toestaat aan de franchisenemer. Bij Monard Law zijn er verschillende experts die ondernemingen actief in franchising adviseren over het gebruik, de licenties en de structurering van intellectuele eigendomsrechten en bedrijfsgeheimen.

Huurrecht en vastgoedrecht

Het uitbaten van een franchiseformule gaat vaak hand in hand met een huurovereenkomst voor een winkel of bedrijfsruimte. Dat gaat steevast gepaard met vragen. Eindigt de huurovereenkomst automatisch als de franchiseovereenkomst eindigt? Kan ik de huurovereenkomst overdragen aan een nieuwe franchisenemer als ik wil stoppen? Wij adviseren je in allerlei huur- en vastgoedzaken.
Nieuws
sodalis logo.png
Tijdsregistratie: nieuwe clausule arbeidsreglement Lees meer
Bitcoin
Bitcoin: de munt van de toekomst? Lees meer
TEDi: "We willen binnen 4 jaar 100 winkels in België hebben" Lees meer
Winkelvastgoedfonds Vastned fuseert Belgische en Nederlandse tak Lees meer
Vandelanotte slaat handen in elkaar met Cogitax Lees meer
Ahold Delhaize vindt opvolger voor Wouter Kolk bij Metro Lees meer

5 Goede redenen om lid te worden

Word Lid

Ruimste aanbod

Persoonlijke matching

Direct contact

Gratis advies

Franchise Academy

We hebben uw goedkeuring nodig Wij houden van cookies. Deze cookies zijn nodig om uw ervaring nog persoonlijker te maken. Ze slaan geen persoonsgegevens op. Vindt u dit Ok?