Volg hier uw Gratis Webinar naar Franchise ondernemer

Getuigenis van Damien Van Brabant, Daniel Moquet franchisenemer in Ath

Begin mei 2021 nam de 31-jarige Damien de Daniel Moquet-franchise over van Ath.

Daniel Moquet is een netwerk van landschapsaannemers gespecialiseerd in de ontwikkeling van looppaden, binnenplaatsen en terrassen in particuliere woningen.

Begin 2021 was ik op zoek naar een baan op een moment dat ik overwoog terug te keren naar het werknemersstatuut. Tijdens mijn onderzoek heb ik gereageerd op een advertentie voor een functie binnen het merk Daniel Moquet.

Ik heb meer informatie gevraagd omtrent hun activiteit en vond het project interessant. Ik kon me nog lang niet voorstellen wat er zou komen. Ik werd in contact gebracht met de internationale ontwikkelingsmanager, David Cararon. Tijdens deze uitwisseling begreep ik dat het merk op zoek was naar een manager in het kader van een franchise-overname.

Als aannemer in de sloop, inrichting en renovatie van gebouwen had ik al een goede achtergrond in de bouw. Toen ik werknemer was had ik al het statuut van zelfstandige in bijberoep aangenomen voor een andere activiteit, dus voor mij was het ondernemerschap iets dat ik kende. Een achtergrond en opleiding in bedrijfsbeheer hebben me een aantal sterke punten gegeven voor deze gloednieuwe uitdaging.

De manager die ik zag steunde me en gaf me vertrouwen. We hadden een samenwerkingsrelatie die voor mij zeer bepalend was in mijn keuze om over te stappen naar Franchising.

Welke ervaring is nodig om een ​​Daniel Moquet-franchise te ontwikkelen?

Om franchisenemer te worden van het Daniel Moquet-netwerk is geen speciale kennis van de inrichting van looppaden en terrassen nodig. Toch is het het beste om buiten te werken.

Wat was uw integratietraject?

Eerst werd ik begroet op het hoofdkantoor van het merk in Frankrijk voor een "verkenningsdag" met informatie en uitleg. Hierdoor kon ik de geschiedenis van het netwerk, de werking ervan en ook de sleutelfiguren in volledige transparantie ontdekken. Deze dag bevestigde mijn keuze.

Het opleidingsprogramma beslaat dan 8 weken met theoretische opleiding en on-the-job training. We worden ondergedompeld in reeds gevestigde franchisenemers om het vak en de manier waarop het werk dagelijks wordt gedaan te ontdekken. We brengen en delen tijd met de managers en dit is voor mij de beste manier om snel op te gaan in ons werk.

LEESTIP >>> De Daniel Moquet-franchise opent zijn Europees trainingscentrum

Hoe ging u om met de apparatuur, gereedschappen en andere om uw bedrijf te starten?

Voor mij was het een overname dus alle apparatuur was al gekocht (in werkelijkheid is het een lease). Het merk heeft raamovereenkomsten met leveranciers en daarom kunnen we de apparatuur tegen concurrerende prijzen inkopen.

Wat zijn volgens jou de voordelen van franchisenemer zijn?

Als franchisenemer kunt u zich concentreren op het essentiële, namelijk op klanten, management, management en productie.

Laat me u een voorbeeld geven: als u onafhankelijk bent en uw klant vraagt ​​u om een ​​offerte voor uit te voeren werkzaamheden, dan zult u verschillende leveranciers moeten contacteren om de beste prijs te krijgen. Het zal je wat tijd kosten.

In het Daniel Moquet-netwerk moet u weten dat de producten die wij aanbieden meestal rechtstreeks van de fabriek worden onderhandeld, zonder tussenpersonen, door het inkoopcentrum van het netwerk. Dit stelt ons in staat om producten tegen zeer concurrerende prijzen te hebben, allemaal vermeld in een productcatalogus.

Daarnaast bezit het netwerk ook fabrieken. Franchisenemers kunnen zo profiteren van exclusieve en innovatieve producten. Ook hier zijn onze klanten winnaars omdat we hen unieke producten kunnen aanbieden tegen de beste prijzen.

Ook administratief zijn er grote voordelen: facturering kan bijvoorbeeld lang duren. Bij Daniel Moquet hebben we een CRM en zeer krachtige bedrijfssoftware waarmee we onze offertes en onze facturering kunnen beheren. Vanaf het eerste gesprek met een klant kunnen we hen de oplossing voor hun probleem bieden, een offerte uitbrengen en het werk in onze planning vastleggen. Dit alles dankzij de tools die door het netwerk zijn ontwikkeld.

Het bespaart ons veel tijd.

Franchisenemer zijn is een geweldige kans om je te ontwikkelen, dagelijks advies te krijgen en je bedrijf te laten groeien. Op dagelijkse basis is het een permanente uitwisseling en kennisdeling tussen franchisenemers van hetzelfde netwerk. Je voelt je minder alleen in vergelijking met een zzp'er.

Wat zijn volgens jou de essentiële eigenschappen om een ​​Daniel Moquet-franchisenemer te worden?

Ik zou zeggen dat je commercieel ingesteld moet zijn, je moet graag leren, je moet niet bang zijn om uit je comfortzone te stappen en je moet gemotiveerd zijn.

Om lid te worden van het Daniel Moquet-netwerk is het ook belangrijk om graag buiten te werken. Zoals je je kunt voorstellen zijn we afhankelijk van het weer dat in België grillig kan zijn. Maar als je houdt van wat je doet, hebben de weersomstandigheden weinig invloed op je verlangen om ondernemer te zijn.

Hoe is het begin van een dag?

Een typische dag begint met een kort gesprek met mijn medewerkers bij een kopje koffie: we praten samen over de productiedoelstellingen van de dag in relatie tot de uit te voeren projecten. Zodra deze vergadering voorbij is, vertrekt iedereen naar het terrein, ook de manager die in contact moet blijven met het veld, vooral tijdens de eerste jaren van activiteit. Daarna keerde ik rond 11.30 uur terug naar kantoor om wat administratie te doen, bestellingen te beheren…. De middagen zijn gewijd aan zakelijke bijeenkomsten.

Vandaag werk ik met een landschapswerker die al in het bedrijf aanwezig was toen ik aankwam. Ik heb 2 nieuwe landschapswerkers aangeworven en tegen september zal ik 2 stagiaires hebben die mijn team komen versterken.

Een bericht voor wie twijfelt?

Ontwikkel jezelf, omring jezelf, volg je instinct en waag de stap!


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis