Joyn - 18/01/21-18/04/21

Carrefour lanceert robot-afhaalpunt

Carrefour heeft in Parijs een eerste gerobotiseerd afhaalpunt: de volautomatische ‘drive’ voor voetgangers werkt volledig onbemand. De drive ziet eruit als een grote automaat en zou een primeur zijn voor de keten.

Twee afhaalautomaten

In Parijs is voortaan een onbemand afhaalpunt te vinden voor online bestelde boodschappen. Carrefour heeft er met de gerobotiseerde voetgangersdrive een primeur te pakken: op de plaats waar vroeger al een pick-uppoint voor voetgangers was, in de “rue de la Tombe Issoire”, zijn nu twee grote, gekoelde automaten te vinden.

Vernieuwend is dat er geen medewerkers meer nodig zijn om de pakketjes aan te reiken: de pakketten zitten in vakjes van de automaat, die de klanten openen met een QR-code. Ook diepvriesartikelen besteld? Dan moeten ze nog even naar een aparte diepvriesautomaat waar de temperatuur -18 graden is.

Eerdere test mislukt

Het systeem, dat ontwikkeld werd door het Poolse bedrijf Retail Robotics, zou volgens vakblad LSA tot 94 bestellingen kunnen bewaren en toelaten dat twee à drie mensen tegelijkertijd hun boodschappen komen oppikken. Al zouden die aantallen momenteel nog iets beperkter zijn omdat het om een eerste versie gaat. Ook zullen in de eerste zes maanden nog medewerkers aanwezig zijn om mensen wegwijs te maken.

De afhaalautomaat mag dan wel nieuw zijn voor Carrefour, helemaal ongezien is het idee niet. In hartje Parijs testte concurrent Intermarché eerder al een geautomatiseerd ophaalpunt, dat 24 uur op 24 beschikbaar moest zijn. De automaat kende echter geen succes en het experiment werd na een jaar stopgezet. In de huidige coronatijden maken contactloze systemen, waaronder verkoopautomaten, weliswaar een sterke opgang, wat het initiatief nu extra kans op slagen geeft.


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis