Gecon

Ondernemen met je echtgenoot

Elke menselijke samenwerking brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee, een samenwerking tussen echtgenoten is geen uitzondering.  Hoeveel van ons hebben onze wederhelft niet ontmoet in een professionele omgeving? Maar hoe zit het eigenlijk met die samenwerking?

De beroemde balans tussen werk en privé speelt hier steeds een belangrijke rol. Want alhoewel de ene beweert dat hij van zijn leven geen andere zakenpartner zou willen, zegt de andere radicaal nee tegen zo’n samenwerking.

Voordelen

Aan de ene kant zorgt samen werken ervoor dat ze elkaars productiviteit en creativiteit stimuleert en hun veerkracht bij gevallen van tegenspoed verhoogt. Doordat ze samen in hetzelfde schuitje zitten, zullen ze ook steeds dezelfde koers blijven varen samen.

Daarnaast wordt de “steun”-factor ook extra in de verf gezet. De koppels voelen zich vaak meer met elkaar verbonden omdat ze dezelfde uitdagingen, ups en downs delen en er op een ware en onbevooroordeelde manier over praten. In deze intieme sfeer vinden we medeplichtigheid, begrip, solidariteit en empathie. Tenminste, als het rustig is...

Nadelen.

Maar aan de andere kant is het ook gevaarlijk wanneer het werk-gedeelte het enige wordt dat ze nog gemeenschappelijk hebben. Dit dringt ook hun intieme privéleven binnen en voor men het weet gaan alle gesprekken enkel nog over “het werk”. Ook omgekeerd kan voorkomen, wanneer het privéleven binnendringt in het werkleven. Persoonlijke problemen meetrekken naar de werkvloer. Bij beide gevallen zal het moeilijk worden om werk en privé gescheiden te houden.

Het tweede gevaar dat kan ontstaan is wanneer hun liefde voor elkaar in de weg komt te staan van beslissingen. Het kan ervoor zorgen dat er geen objectiviteit meer is in het nemen van tactische of rationele beslissingen. Dit kan verholpen worden door hulp van buitenaf te betrekken zodat deze beslissingen worden genomen los van de emotionele aspecten.

Het laatste nadeel is het financiële, een probleem dat elk koppel wel meemaakt maar dus extra gevaarlijk wordt voor degenen die samen werken. Als de zakenwereld draait, zien ze het leven in rozen, reizen, restaurants, geschenken enzoverder, maar in veel gevallen zijn de financiën een bron van spanning. Door beide onafhankelijk te zijn, wordt de voorspelbaarheid van de financiële input een uitdaging, aangezien er geen verzekerd salaris met verschillende extralegale voordelen meer is.

Het lijkt erop dat als je liefhebt, je niet meetelt. Wat mij betreft is een goed geïnformeerd stel er twee waard.


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis