Volg hier uw Gratis Webinar naar Franchise ondernemer

Franchise ondernemer worden: vrijheid met een beperkt risico

Een honderdtal merken zijn actief op zoek naar zelfstandige ondernemers die klaar zijn om nieuwe franchisevestigingen te openen in België. Deze mogelijkheid heeft al duizenden ondernemers bij ons aangetrokken. Voor kandidaten zijn er serieuze voordelen en sommige platforms kunnen hen helpen het franchiseconcept te kiezen dat bij hen past.

Wil je aan de slag als zelfstandig ondernemer? Wat dacht je van... franchisenemer worden?

In België zit de sector in de lift. Vandaag zijn er zo’n 250 ‘franchisegevers’ in ons land. Honderd van hen zijn actief op zoek naar zelfstandige ondernemers die klaar zijn om nieuwe verkooppunten te openen. De bedrijfssectoren die onder franchise vallen, zijn zeer divers. We kennen allemaal de grote fastfoodmerken of kledingwinkels die van franchise gebruikmaken. Maar we vinden ze ook in de automobielsector, massadistributie, diensten… Momenteel zijn er in België zo'n 20.000 winkels of franchisepunten.

Franchising heeft een aantal solide voordelen. "Voor de startende zelfstandige kan hij franchisenemer worden van een reeds bewezen concept", legt Nick Boury uit, directeur van 'franchise.be', het belangrijkste online platform voor franchisenemers in België. “De franchisenemer weet voordat ze beginnen dat er een klantenkring is voor het concept waarmee ze wensen te starten en dat het winstgevend is! Het is geruststellend. » Merken die franchisenemers zoeken zijn ook buiten onze landsgrenzen bekend. Een echte 'plus' als u uw verkooppunt in een toeristisch gebied wilt openen.

Nog een voordeel: een franchisenemer staat er nooit alleen voor. “Zoals elke zelfstandige ondernemer kan hij zowel profiteren van de winst als van de verliezen. Maar hij krijgt ook veel steun”, zegt Nick Boury. “De franchisegever geeft trainingen aan zijn franchisenemers. Hij regelt voor hen alles wat met marketing te maken heeft met een gemeenschappelijk budget, dat dus veel groter is. Een franchisenemer heeft ook toegang tot de door zijn franchisegever georganiseerde inkoopgroep. 100 winkels die samen inkopen hebben natuurlijk voordeligere prijzen van de producenten dan een enkele winkel. En deze prijsonderhandelingen worden gevoerd door de franchisegever. »

Geruststellend voor banken

Ten slotte kan het starten van uw bedrijf, met of zonder franchise, een aanzienlijke investering zijn. Maar over het algemeen zijn banken minder huiverig als het gaat om een ​​toekomstig franchisenemersdossier, aangezien het concept en het businessmodel bekend zijn.

Franchising laat je dus proeven van ondernemerschap door de risico's te verkleinen. Het is echter niet voor iedereen weggelegd. "In een franchise ligt het concept en de lijst met leveranciers al vast", waarschuwt Nick Boury. "Het is normaal: je moet een concept en een businessmodel volgen, zodat de consument het DNA van het merk in al zijn verkooppunten herkent. Maar als een zelfstandige moeite heeft met het naleven van een minimum aan regels, zal het voor hem moeilijk zijn om franchisenemer te worden. Aangezien de franchisegever ook een reeks diensten aan zijn zelfstandigen aanbiedt, ontvangt hij over het algemeen royalty's, vaak een deel van de omzet, om deze diensten te financieren. Je moet het kunnen accepteren. »

Om het duidelijker te zien en te ontdekken of de wereld van franchising iets voor jou is, zijn er gelukkig een reeks online platforms, zoals 'franchise.be'. "We krijgen meer dan 4.000 aanvragen per jaar binnen van zelfstandige ondernemers", zegt Nick Boury. Het platform geeft advies aan geïnteresseerde kandidaat ondernemers. “We helpen ze zich te oriënteren. Zijn ze klaar om te starten met een franchise? En zo ja, welke criteria, welk concept, passen bij het profiel van de kandidaat ondernemer? We hebben een matchingsmodule, gebaseerd op een algoritme. Wij geven ook telefonisch advies. » Franchise.be houdt nog steeds 3 keer per week een webinar om de opportuniteiten in de sector toe te lichten en verspreidt een franchise startersgids. En dit alles, gratis.

Artikel Références van 28 maart 2022


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis