We Invest - September

Waarom je als bedrijf net wel voor die 50-plusser moet kiezen

Recent onderzoek van de UGent wees uit dat een 50-plusser die solliciteert maar liefst 34 procent minder kans maakt op een gesprek. Iets wat we in tijden van ongeziene arbeidskrapte maar moeilijk kunnen begrijpen. Want het aanwerven van een 50-plusser heeft volgens ons alleen maar voordelen. Stefaan Coppejans en Els Dessein vertellen je daar graag meer over.

Exact één maand voor zijn 60e verjaardag startte Stefaan Coppejans als Application Integration Specialist. Intussen is Stefaan sinds augustus vorig jaar bij ons aan boord. “En daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad”, vertelt Stefaan. “Ik solliciteerde voor de functie bij Vandelanotte en kwam zo in contact met Iris De Groote. Zij heeft mijn leeftijd nooit als een struikelblok gezien. Vooral de kennis, gedrevenheid en klik met het team waren voor haar de grootste prioriteit.”

En daar kunnen veel bedrijven iets van opsteken volgens Stefaan. In het verleden liep het niet altijd van een leien dakje. 7 jaar geleden ging hij, na een jarenlange carrière als zelfstandige, op zoek naar een nieuwe job. Toen heeft hij meer dan 100 sollicitaties afgelegd. “Mijn testen waren altijd goed, maar ik werd steeds weerhouden door mijn leeftijd”, stelt Stefaan. “Gelukkig heb ik daar de laatste jaren wel een kentering in gezien, maar dat spreekt het onderzoek misschien een beetje tegen."

Ook Els Dessein (52) startte deze zomer bij Vandelanotte. Zij ging aan de slag als Customer Care medewerker. “Naar mijn mening hebben bedrijven schrik dat een 50-plusser te duur is, of te veel eisen stelt. Als je als 50-plusser op zoek gaat naar een nieuwe job, dan weet je dat je de job écht wil. Je hebt in de loop der jaren veel kennis opgebouwd en zal alleen veranderen als dat de moeite loont voor je carrière. Dat is anders dan bijvoorbeeld een twintiger, die vaak nog wat zoekende is en van verschillende jobs wil proeven.”

Els ziet alleen maar voordelen in het aanwerven van een matuurdere medewerker. “Ik vind het mooi om mijn kennis over te brengen aan de jongere garde. We kunnen veel van elkaar opsteken. Het ene kan niet zonder het andere.”, aldus Els. “Ook wij staan open voor verandering en willen nog groeien in een job. Is er schrik dat een 50-plusser te duur is, of te veel eisen stelt? Dan moeten bedrijven het gesprek gewoon durven aangaan".

Als laatste voegt Stefaan nog toe dat hij uitdaging en voldoening blijft zoeken in zijn job. “Het laatste dat ik wil, is mijn dagen aftellen tot aan mijn pensioen. In de privésector zijn er altijd mogelijkheden die je moet grijpen, ongeacht je leeftijd.”


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis