Download Gratis uw Franchise startersgids

Interview : Bewezen concept, garantie op succes?

Ik wil mijn eigen baas worden! Wat is het gat in de markt? Wat zijn mijn opties? Hoe begin ik eraan? Voor het magazine knack geeft Nick Boury, Franchise expert, enkele inzichten over de keuze voor franchising bij ondernemerschap.

Hoeveel zelfstandigheid houd je als franchisenemer over?

“In een traditioneel franchiseconcept ben je gebonden aan een aantal spelregels en creatieve beperkingen. In die zin is het niet voor iedereen weggelegd. Anderzijds beschik je wel over de nodige zelfstandigheid, omdat je volledig zelf je verkooppunt en rechtspersoon beheert. Ook de omzet en financiën, het personeelsbeleid, de lokale marketing … vallen onder jouw verantwoordelijkheid als filiaalhouder. Je runt dus een onderneming zoals een klassieke handelaar dat doet, alleen ben je gebonden aan de regels van het concept: je moet de diensten en producten volgen, de huisstijl… De bottomline blijft wel dat je een zelfstandige bent, met veel zelfstandigheid.”

Waarom is franchising een goede vorm van ondernemerschap?

“De belangrijkste troef is dat je in een bewezen concept stapt. Je gaat dus geen onbestemd avontuur tegemoet, de formule heeft zichzelf al op verschillende locaties succesvol getoond. Vanaf dag één kun je optimaal aan de slag gaan en je bijgevolg volledig focussen op het operationele aspect. Je staat er bovendien niet alleen voor. Je krijgt advies en ondersteuning van je franchisegever, bijvoorbeeld in de domeinen waar je minder thuis bent. Ook wordt er heel wat voor jou gedaan, zoals onder andere het drukken en verdelen van reclamefolders in supermarkten. Ten slotte is er ook de aankoopkracht: door groepsaankopen te doen, krijg je flinke kortingen.”

Verlaagt de drempel om als franchisenemer aan de slag te gaan, nu er niet langer een diploma bedrijfsbeheer nodig is?

“Zeker en vast. Alleen is het dan voor de franchisegever extra belangrijk om te focussen op de vereiste competenties van de franchisenemer. Zo blijft het als zelfstandige wel de bedoeling – diploma of niet – dat je je eigen bedrijfsbeheer doet, om nog maar te zwijgen van de technische componenten van het concept. Want uiteindelijk run je wel een onderneming. Gelukkig worden voor franchisenemers altijd de nodige opleidingen voorzien, zowel voor aanvang als tijdens het runnen van de franchise. Bijvoorbeeld over nieuwe producten en diensten. Zo kun je het concept uitbaten zoals het is bedoeld.”


Reageren


Reacties

  • Alan Erdem

    Ik wil mijn eigen beigen baas worden.

250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis