Belisol - April/Mei/Juni

Jouw checklist voor een arbeidsinspectie, ook in tijden van corona

Dat de coronacrisis heel wat verstrengde maatregelen met zich meebracht, ook op de werkvloer, mag ondertussen wel duidelijk zijn. Hierdoor zijn er natuurlijk ook veel meer arbeidscontroles dan anders. Maar wist je dat er vandaag niet alleen specifiek gecontroleerd wordt op coronamaatregelen? Deze checklist helpt je om je bedrijf voor te bereiden op een arbeidsinspectie.

Een corona-controle?

Inspecteurs controleren dezer dagen niet enkel en alleen of jouw bedrijf in lijn is met de preventiemaatregelen voor corona. Ook de algemene arbeidsveiligheid wordt nauwgezet onder de loep genomen. Jammer genoeg zijn er vandaag nog steeds veel bedrijven die niet op de hoogte zijn dat dit wettelijk verplicht is.

Jouw preventiedossier in orde brengen

Stel dat jouw bedrijf in orde is met de coronamaatregelen, dan gaan de inspecteurs een stapje verder. En hier loopt het wel eens mis. Hieronder vind je een checklist van de meest voorkomende procedures en documenten die meestal worden opgevraagd tijdens een arbeidsinspectie.

  • Globaal preventieplan, hierin beschrijf je welke actiepunten je gaat ondernemen om het welzijn op het werk te verbeteren de komende vijf jaar.
  • Jaaractieplan, dit is een onderdeel van het globaal preventieplan dat betrekking heeft op het lopende jaar.
  • Indienststellingsverslagen van arbeidsmiddelen.
  • Risicoanalyses, waarin je zowel op globaal niveau, als per taak en arbeidsmiddel risico’s inventariseert en evalueert.
  • Beleidsverklaring en identificatiedocument.
  • Overzicht technische keuringen en onderhouden.
  • Onthaalprocedure of het inlichten van nieuwe werknemers in jouw bedrijf.
  • Intern noodplan.
  • Procedure moederschapsbescherming.
  • Keuring en risicoanalyse laagspanning / hoogspanning.

Een hele lijst om af te vinken dus en dit is nog lang niet alles. Is jouw preventiebeleid hier vandaag al op gebouwd?

Laat je niet verrassen

Laat je dus niet overvallen door een arbeidsinspectie. Zorg dat jij en je bedrijf vooraf alles in huis hebben om de inspecteurs zonder zorgen te ontvangen.

Arbeidsveiligheid is niet de corebusiness van je onderneming, dus is het vaak geen overbodige luxe om je te laten bijstaan door een consulent voor preventie. Onze experten komen graag bij jou langs voor een vrijblijvend en gratis adviesgesprek waarin we kijken waar er nog ruimte is voor verbetering in jouw preventiebeleid.


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis