Download Gratis uw Franchise startersgids

Foodmaker neemt grote bedrijfskantines over

Foodmaker verovert de magen van Nederlandse werknemers: de maaltijdleverancier gaat een samenwerking met bedrijfscateraar Appèl. Zo opent de keten 30 kantines in Nederlandse bedrijven en organisaties. Ook in België zijn er plannen.

“De strijd aan met Sodexo”

Foodmaker boort een nieuwe markt aan: dankzij een nieuwe, exclusieve samenwerking met de Nederlandse cateraar Appèl opent de Belgische salade- en maaltijdproducent 30 bedrijfsrestaurants in de komende twee jaar. Een eerste opening is in maart voorzien in het Erasmusziekenhuis in Rotterdam. Nog vier andere locaties moeten dit jaar volgen. Het gaat om bestaande kantines die via franchising worden omgevormd tot de Foodmaker-formule. Op dit moment heeft de Belgische keten twee eigen restaurants in Nederland.

LEESTIP >>> Foodmaker wil opnieuw Nederland veroveren

In België heeft oprichter Lieven Vanlommel dezelfde ambities: “Binnen twee jaar hebben we ook in België 30 restaurants in kantoren of bedrijven”, klinkt het. Foodmaker wil zo “de strijd aangaan met grote cateraars zoals Sodexo en Compass”. Zelfs tijdens de coronapandemie doen de bestaande bedrijfsrestaurants van de keten, in de hoofdkantoren van Proximus en Engie, het immers zeer goed, ook met veel minder bezoekers.

Nog 300 extra saladebars

Dat kan omdat het concept een laag kostenplaatje heeft en dus snel winstgevend is. “De traditionele bedrijfsrestaurants waar chefs à la minute staan te koken zie ik verdwijnen in ‘het nieuwe normaal’. Wij kunnen vanuit onze centrale keuken grote volumes aan hoge kwaliteit aanbieden waardoor de operaties in de restaurants veel efficiënter worden”, vertelt Vanlommel.

De nieuwe strategie is belangrijk voor Foodmaker na rampjaar 2020. Door de coronacrisis leed het bedrijf 4 miljoen euro verlies, weet De Tijd, terwijl de omzet met 40% terugviel tot 35 miljoen euro. Een kapitaalverhoging van 10 miljoen euro – gedragen door Vanlommel zelf en een Duitse investeerder – moet nu toch weer nieuwe investeringen mogelijk maken. Zo breidt de samenwerking uit met supermarktketens Delhaize, Albert Heijn en Monoprix. Daar zijn nu al 250 saladebars te vinden, maar nog dit jaar komen er 300 nieuwe bij.


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis