36% van de Belgen ongerust over uitgaven
Volgens een recente enquête van Beobank en Ipsos1 verwacht 71% van de Belgen tussen 18 en 65 jaar dat hun energie-uitgaven de komende maanden zullen stijgen. Vorige winter verminderde 67% van de Belgen hun energieverbruik en 62% van de Belgen is van plan dat ook te blijven doen deze winter. Uit de cijfers blijkt bovendien dat 59% van de respondenten de energiefactuur (verwarming en elektriciteit) reeds heeft zien stijgen.Het is duidelijk dat de energiecrisis een blijvende impact heeft op de manier waarmee we met energie omspringen. Belgen hanteren verschillende strategieën als reactie op de hoge energiekosten. Zo anticipeert 48% door de temperatuur in huis te verlagen om de stijging van de energieprijzen minder te voelen. 26% wil zijn elektrische toestellen volledig uitschakelen, terwijl 25% efficiënter gebruik wil maken van de daluren. Naast stijgende energieprijzen zorgt ook de inflatie voor een aangepast consumptiegedrag. Een grote meerderheid van de respondenten van de enquête, zon 83%, ging zuiniger en voorzichtiger om met zijn uitgaven als reactie op de energiecrisis en de inflatie. Ze bespaarden vooral op uit eten en afhaalmaaltijden (64%), kleding (60%), vakanties (55%) en boodschappen doen (54%).
36% van de Belgen is zeer ongerust over zijn financiële toekomst, en daarbij is leeftijd geen factor. 43% van de Belgen gebruikt een budget om hun uitgaven te controleren. Onder hen bekijkt de helft (51%) regelmatig zijn bankaccount om de uitgaven te bekijken en 30% categoriseert zijn uitgaven om een duidelijk overzicht ervan te hebben.
Tijd voor actie… maar hoe?
Hoe kan u actie ondernemen en uw budget beheren? Dat hangt natuurlijk af van situatie tot situatie. Wat is uw budget? Heeft u al eerder gespaard? Wat zijn uw toekomstplannen en hoe ambitieus zijn die? Reflecteer eerst over deze zaken om vervolgens actie te ondernemen om uw budget te optimaliseren.Uw budget optimaliseren kan op twee manieren. Enerzijds kan u uw kosten verlagen, anderzijds kan u uw inkomsten verhogen. Open om te beginnen de jacht op “onnodige” uitgaven: maak komaf met een fitnessabonnement dat u al maanden niet meer gebruikt, een streamingabonnement waar u niet meer naar kijkt, enzovoort. De kans bestaat dat u hiermee al wat middelen vrijmaakt. Dat is niet alleen goed voor de portemonnee, maar zorgt ook voor zekerheid en marge in het geval van onverwachte uitgaven.
U staat er niet alleen voor
Een evenwichtig budget is belangrijk, maar in de praktijk niet altijd eenvoudig. Het kan nuttig zijn om er een professional bij te halen wanneer u het bos door de bomen niet meer ziet. Uw Beobank-adviseur beschikt over de juiste kennis en instrumenten om u bij te staan met uw budgetbeheer. De adviseur helpt u graag verder tijdens een persoonlijk gesprek waarin hij op maat werkt rond uw situatie en plannen. U kan samen met de adviseur nadenken over oplossingen die bij u passen om uw budget in evenwicht te houden.Met de gratis Budgetbeheer-functie in Beobank Mobile en Beobank online kan u daarnaast eenvoudig uw maandelijkse inkomsten en uitgaven efficiënt bijhouden en beheren. Deze functie maakt een indeling in overzichtelijke categorieën van alle verrichtingen van de voorbije 24 maanden op de door u gekozen betaal- en spaarrekeningen bij Beobank. Deze verrichtingen kan u ook meteen in handige grafieken laten gieten. Via de Budgetbeheer-functie wordt het al snel duidelijk waar uw geld naartoe gaat en waarop u kan besparen.
Nieuws

Recht op deconnectie: wat moeten werkgevers doen?
Lees meer

Provisie voor het vakantiegeld van werknemers in 2025
Lees meer
Het inspirerende traject van Morgan bij Kiabi: van werknemer tot franchisenemer
Lees meer
Geen vergunning voor Jumbo in Roeselare, wel in Dilsen
Lees meer
Nieuwe Belchicken opent op Koning Astridplein in Antwerpen
Lees meer
Heropening Carrefour Market Zulte: “Duurzame make-over van vloer over koelsysteem tot verwarming”
Lees meer