Volg hier uw Gratis Webinar naar Franchise ondernemer

De toekomst van de mode is nu: ReImagine

Met haar Spring Summer collectie "#ReImagine" legt Esprit het accent meer dan ooit op duurzaamheid.  De klassieke modellen uit de jaren negentig hebben een moderne snit, innovatieve stofjes en natuurlijke kleuren meegekregen.

Esprit werd in 1968 opgericht door Susie en Doug Tompkins en heeft duurzaamheid altijd hoog in het vaandel gedragen, lang voor het een trend werd. In 1990 lanceerden deze pioniers ‘ecollection’, een lijn van items op basis van biokatoen en andere duurzame vezels. Trouw aan zijn roots en met het oog op een groenere toekomst, stelt het label zich nu een nieuw doel voorop: tegen 2023 met ‘smart design’ 100% duurzame kleding aanbieden. Wij spraken met Kristina Seidler-Lynders, hoofd duurzame ontwikkeling bij Esprit.

Wat betekent ‘smart design’?

“Intelligent ontwerp betekent niet alleen dat we vezels met een kleine ecologische voetafdruk gebruiken. We stellen ons ook de vraag hoelang een product meegaat en hoe goed de kwaliteit dus is. Het heeft geen zin om duur biokatoen te verwerken in een product dat aan een dumpprijs wordt geproduceerd en het niet langer dan vijf wasbeurten volhoudt. Daarom heeft Esprit volop ingezet op de kwaliteit en ontwikkeling van de basisvezels. We hebben al onze weefsels in alle productcategorieën onderzocht om er zeker van te zijn dat die voldoen aan onze verwachtingen en aan die van onze klanten.

Waar nodig, hebben we met onze leveranciers samengewerkt om de kwaliteit te verbeteren. Het resultaat: meer dan 70 van onze belangrijkste weefsels hebben het label ‘basisstof’ mee- gekregen en beantwoorden aan onze hoogste kwaliteitseisen. Ze staan garant voor een constante kwaliteit. Daarnaast houden we ook rekening met de levensduur van de producten. Onze ontwerpers hebben daarom een opleiding gekregen om minder mengelingen en meer monomaterialen te gebruiken. Die laatste zijn immers makkelijker te recycleren.”

LEESTIP >>> Gregory Moureau blikt terug op zijn 17-jarige carrière als franchisenemer Esprit

Met welke duurzame oplossingen willen jullie je voetafdruk verkleinen?

“Bij de vezels gaan we voor een efficiënt gebruik van hulpbronnen. Zo kiezen we voor biokatoen of gerecycleerde materialen, zoals LENZINGTM ECOVEROTM en TENCELTM Lyocell. Daarnaast gebruiken we minder vervuilende kleurstoffen. We werken rechtstreeks samen met de producenten van chemische producten om tot duurzame kleurstoffen zoals het Archroma EarthColor® te komen. Bovendien geven we ook bij de afwerking, in het bijzonder bij onze denim, de voorkeur aan duurzame methoden. Al onze leveranciers van jeansstof gebruiken machines en technieken – zoals de ozon- of lasertechniek – waarmee tijdens het pro- ductieproces op water, chemische producten en energie wordt bespaard.”

Hoe belangrijk is circulaire mode voor Esprit?

“Het is de kern van onze strategie. Het ideaal waar we naartoe werken. De grondstoffen op onze planeet zijn niet onuitputtelijk. We moeten dus bewust consumeren en investeren in producten van hoge kwaliteit die lang meegaan. Als die producten ook nog eens worden gemaakt met reeds bestaand materiaal of als ze aan het eind van hun levenscyclus in alle veiligheid kunnen worden afgebroken, dan is ons doel bereikt. We hebben de voorbije jaren al veel voor elkaar gekregen: efficiëntere chemische producten, een variëteit aan nieuwe duurzame vezels en een vernieuwing bij het recycleren van textiel waardoor we meer gerecycleerde materialen kunnen gebruiken en toch onze hoge kwaliteitsnormen aanhouden. We blijven nauw samenwerken met onze leveranciers om steeds meer gerecycleerd materiaal te verwerken. Ik ben ervan overtuigd dat de toekomst van de mode groen is. We hebben gewoon geen andere keuze.”

Artikel uit ELLE België


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis