Download Gratis uw Franchise startersgids

Beobank PRO : Welke vervaldagen voor uw voorafbetalingen in 2021?

Door de coronacrisis waren in 2020 plots andere regels van kracht voor uw voorafbetalingen. Ontdek de aangekondigde kalender voor 2021 en gebruik hem om uw fiscale lasten te verlichten.

Welke impact heeft de huidige situatie, die voor veel zelfstandigen en bedrijven zo ongunstig is, op uw voorafbetalingen? Misschien is het voorafbetalen van uw belastingen nu zelfs even de minste van uw zorgen… De overheid zag vorig jaar de bui al hangen en besloot toen om de regels licht aan te passen. Ze wou op die manier de bedrijven een beetje meer ademruimte geven. Maar hoe zit het met uw voorafbetalingen in 2021?

Beter laat dan nooit!

Laten we nog even het principe verduidelijken: door de belastingen die u hoe dan ook verschuldigd bent, vooraf te betalen, eventueel in schijven, vermijdt u een “zekere” vermeerdering. Wat betekent dit concreet? Als u het spel niet meespeelt, riskeert u een vermeerdering met 2,25% (voor zelfstandigen, bedrijfsleiders en vrije beroepen). En bedrijven? Zij kunnen 6,75% vermeerdering als “straf” krijgen!

Door elk kwartaal vooraf te betalen, knabbelt u een stukje van de vermeerdering af. Ook dit principe is eenvoudig: hoe eerder u betaalt, hoe meer u dat oplevert. Met andere woorden: u neutraliseert 100% van de vermeerdering als u in het eerste kwartaal al 75% van uw belastingen voorafbetaalt. Bij de tweede vervaldatum is dat 90%, enzovoort. Wacht u tot de laatste vervaldag? Dan moet u meer voorafbetalen!

Kalender 2021

Dit zijn de vervaldagen en percentages van dit jaar:

  • Vóór 12 april 2021: voor bedrijven bedraagt de beperking van de belastingvermeerdering 9% (te vermenigvuldigen met het gestorte bedrag om de vermeerdering te vermijden), voor natuurlijke personen is dit 3% ;
  • Vóór 12 juli voor het tweede kwartaal: deze voorafbetaling levert respectievelijk nog 7,5% en 2,5% op;
  • Vóór 11 oktober: profiteer van een “neutralisatie” met respectievelijk 6% en 2%;
  • Vóór 20 december: 4,5% voor rechtspersonen en 1,5% voor natuurlijke personen.

LEESTIP >>> Telewerk : welke beroepskosten mag u aftrekken?

Hoeveel wanneer storten?

Het moeilijkste onderdeel van deze oefening verandert niet: nauwkeurig bepalen hoeveel belastingen u zult moeten betalen. Of anders gezegd: hoeveel zullen uw ontvangsten op een jaar bedragen? Bedrijven hebben er geen baat bij om te hoog te mikken. Ze krijgen geen “fiscaal cadeau” als ze te veel voorafbetalen. Voor natuurlijke personen ligt dit anders: zij genieten een bonificatie (belastingverlaging). Goed om te weten is ook dat de fiscus één enkel bankrekeningnummer gebruikt voor alle belastingbetalers. Alleen uw gestructureerde mededeling is persoonlijk. De stand van uw voorafbetalingen controleren kan op het platform Myminfin.

Geen liquide middelen?

Beschikt u misschien niet over voldoende cash om voorafbetalingen te doen? Dat is in de huidige moeilijke economische situatie de grootste hinderpaal. Misschien is dat zelfs over enkele maanden nog altijd het geval. Kunt u op de vervaldagen van de fiscus niet voldoende geld vrijmaken? Dat hoeft geen probleem te zijn. Want het is beter om een beroep te doen op financiering dan uw kop in het zand te steken. De huidige lage interest is een extra argument om uw liquide middelen intact te houden en toch een fiscale boete te vermijden. Bovendien vervult de bank alle formaliteiten en betaalt u elke maand hetzelfde bedrag tegen een interessantere interest. En de kers op de taart: de interesten zijn ook nog eens fiscaal aftrekbaar als beroepskosten. Nog een laatste tip: neem nu al contact op met uw bank, dan is alles geregeld tegen de eerste vervaldag.


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis