Wat betekent dit nu voor u als werkgever?

Aangezien tot op heden zaterdag als werkdag wordt beschouwd, zal anders moeten omgegaan worden met een aantal termijnen uit het arbeidsrecht uitgedrukt in werkdagen. Bijvoorbeeld bij de driedagentermijn bij een ontslag om dringende reden en de verzendingsdatum van de opzeggingsbrief.

Ontslag om dringende reden

Zo kan het ontslag om dringende reden enkel doorgevoerd worden binnen de 3 werkdagen nadat de ontslagbevoegde persoon hierover voldoende kennis heeft. Na het ontslag moet binnen een volgende termijn van 3 werkdagen de motieven worden meegedeeld aan de werknemer. Dit betekent vandaag nog dat de werkgever die op een woensdag kennisneemt van de ernstige tekortkoming ten laatste op zaterdag de werknemer dient te ontslaan om dringende reden. Door de wijziging van het Burgerlijk Wetboek zal dit vanaf januari 2023 in principe op maandag zijn.

Opzeggingsbrief

En wat met de opzeggingsbrief dan? Het is nu zo dat deze brief uitwerking heeft op de derde werkdag na de datum van verzending. Vervolgens gaat de opzeggingstermijn in op maandag volgend op de week waarin de opzeggingstermijn werd meegedeeld. Heel concreet betekent dit dat een opzeggingsbrief die op woensdag werd verstuurd, uitwerking heeft op zaterdag (de derde werkdag na verzendingsdatum). De daaropvolgende maandag vangt de opzeggingstermijn aan. Door de wijziging in het Burgerlijk Wetboek zal er dus sneller gehandeld moeten worden. Om de opzeggingstermijn te laten ingaan op maandag in de daaropvolgende week, zal de brief ten laatste op dinsdag verstuurd moeten worden.
Nieuws
vandelanotte logo png.png
Innovatieaftrek: wat houdt de regeling in? Lees meer
stilan logo 2023.png
Veilig werken op vakantie Lees meer
“Door de grootte van ons bedrijf kunnen wij écht het verschil maken”, Ifke Nauwelaerts, CCO bij Lunch Garden Lees meer
Tom&Co versterkt zich online met overname Pharmapets Lees meer
RETAIL PROJECTS : Expert van de week Lees meer
A-Csys : Franchise in de kijker Lees meer

5 Goede redenen om lid te worden

Word Lid

Ruimste aanbod

Persoonlijke matching

Direct contact

Gratis advies

Franchise Academy

We hebben uw goedkeuring nodig Wij houden van cookies. Deze cookies zijn nodig om uw ervaring nog persoonlijker te maken. Ze slaan geen persoonsgegevens op. Vindt u dit Ok?