Download Gratis uw Franchise startersgids

Voorkom netwerkblunders met deze vijf tips!

Netwerken is de manier om waardevolle contacten op te doen, maar hoe? Franchise Partners deelt tips om blunders te voorkomen. Want bij netwerken draait het onder andere om de gunfactor. Oftewel, mensen moeten jou willen helpen, maar je kan ze tot niets verplichten. En onthoud: het gaat niet om wat jij kan, maar om wie jij kent... 

1. Luisteren is winning

Als ondernemer is een zelfverzekerde houding belangrijk, maar bij netwerken draait niet alles om jou. Integendeel, het gaat er onder andere om of jij andere vooruit kunt helpen. De tip? Luister naar wat anderen te zeggen hebben en kom erachter waaraan de andere partij behoeften heeft en of jij zakelijk iets voor de ander kan betekenen. 

2. Roddelen is uit den boze

Wees goed in hetgeen jij doet en laat jouw werkzaamheden en eventuele referenties voor zich spreken! Roddelen is overbodig en levert op de korte termijn misschien een gevoel van saamhorigheid op, maar op de lange termijn niets.

3. Inplannen

Dacht jij tussendoor even te netwerken? Waarschijnlijk lukt dat niet. Want netwerken is niet netwerken wanneer het jou uitkomt, maar een continu proces welke tijd en energie kost. Dus plan het regelmatig in en maak er een agendapunt van!

4. Know your facts

Een spontaan gesprek met iemand op een netwerkbijeenkomst? Logisch om te informeren naar wie diegene is en wat hij of zij doet. Maar als jij koude acquisitie pleegt en iemand bewust belt of een berichtje stuur, weet dan van te voren waarom jij juist met deze persoon contact opneemt. En met een beetje geluk kom je zo des te eerder tot de kern en eventueel een vervolgafspraak.

5. Eerlijkheid duurt het langst

Logischerwijs heb jij als starter minder ervaring dan jouw al meedraaiende concurrenten, maar wees eerlijk over hetgeen jij kan. Dus 'verheerlijk’ eerdere opdrachten en jouw vaardigheden niet. Klanten of opdrachtgevers kiezen niet per definitie voor degene met meer ervaring, dus benadruk hetgeen jij wél kan en wees eerlijk over jouw ervaring.

Note: Denk goed na over een follow up-telefoontje of mailtje, want naast het mogelijke, positieve effect, kan het op de ontvanger opdringerig overkomen en jou wanhopig. 


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis