Ecologiepremie+
Elektrisch laadstation' met een vermogen > 50 kW werd geschrapt en vervangen door 'Niet publiek laadstation voor elektrische bussen en vrachtwagens (vermogen > 150 kW)'.Belangrijke nieuwkomers in de lijst:
- Opslag van duurzaam opgewekte elektrische energie: Batterij voor de stationaire opslag van duurzaam opgewekte elektrische energie. De batterij heeft een vermogen van minstens 5 kVA en een capaciteit van minstens 15 kWh.
- Energieterugwinningsunit voor expansie-energie bij koelinstallaties
- Offroad werkvoertuig met batterijpakket en elektromotor: Een offroad werkvoertuig dat volledig elektrisch moet aangestuurd worden met stroomvoorziening via een batterijpakket.
- Werkvoertuig met elektrische aandrijving (elektromotor) van het werktuig en eventueel batterijpakket:Het werktuig moet volledig elektrisch aangestuurd worden met stroomvoorziening via netstroom of een batterijpakket. De batterij wordt opgeladen met netstroom, eigen groene energie of restenergie.
- Ombouw van een dieselvrachtwagen naar een batterij elektrische vrachtwagen
Er zijn nog steeds veel opportuniteiten voor transport. We zetten ze nog even op een rijtje:
- Vrachtwagen met 100 % elektrische aandrijving
- Vrachtwagen met dual fuel (waterstof-diesel) verbrandingsmotor
- Autobus of autocar met 100% elektrische aandrijving
- Ombouw van een dieselvrachtwagen naar een batterij elektrische vrachtwagen
- Ombouw van een transportmiddel naar een transportmiddel met een dual fuel (waterstof-diesel) verbrandingsmotor (inclusief offroad)
- Ombouw van transportmiddelen naar systemen met een brandstofcelsysteem op waterstof voor de aandrijving van het transportmiddel (inclusief offroad)
- Voertuig lichte vracht (max 3,5 ton) met als aandrijving een brandstofcelsysteem op waterstof
- Vrachtwagen met als aandrijving een brandstofcelsysteem op waterstof
- Tankinfrastructuur voor waterstof (met een maximum investeringskost van 2 miljoen euro per tankstation)
- Walstroomvoorziening
Huidige stand van zaken MijnVerbouwpremie
Het was recent in het nieuws dat er lang gewacht moet worden op de uitbetaling van MijnVerbouwpremie. Dit mag je echter niet afschrikken om een premie aan te vragen want de Vlaamse regering heeft een aantal maatregelen verlengd, namelijk:De extra premie (8 euro per m²) inzake asbestverwijdering in combinatie met muurisolatie (residentieel en niet-residentieel) of dakisolatie (niet-residentieel). In plaats van facturen tot eind 2023, zullen aanvragen tot eind 2025 mogelijk zijn. Ook facturen opgemaakt in 2024/2025 zullen dus in aanmerking komen voor deze verhoging, op voorwaarde dat je tijdig je aanvraag indient.
De tijdelijke hogere premies voor warmtepompen voor lucht/water en hybride warmtepompen worden behouden voor aanvragen tot eind 2025.
De basispremie voor dakisolatie via aannemer blijft behouden op 8 euro per m², voor aanvragen tot eind 2025 (normaal zakte dit vanaf volgend jaar naar 4 euro per m²).
Nieuws

Recht op deconnectie: wat moeten werkgevers doen?
Lees meer

Provisie voor het vakantiegeld van werknemers in 2025
Lees meer