Er komen binnenkort nieuwe regels wat de openingsdagen en -uren betreft van winkels in ons land. De federale regering wil de huidige regelgeving versoepelen door de verplichte sluitingsdag af te schaffen, zoals we eerder al hadden aangekondigd, en winkels toe te staan om elke dag open te blijven tot 21 uur. Tot nu toe moesten winkels de deuren gesloten houden tussen 20 uur en 5 uur, met uitzondering van vrijdag: dan mochten winkels open blijven tot 21 uur. Daarnaast gold ook één verplichte sluitingsdag per week. De nieuwe regels die de regering De Wever voorstelt, moeten morgen wel nog worden goedgekeurd in de ministerraad, maar de regering benadrukt dat deze nieuwe regels beter aansluiten bij de verwachtingen van de consument.
Hoewel de nieuwe regels de winkeliers meer flexibiliteit moeten bieden, is niet iedereen die mening toegedaan. Zo stelt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) dat de nieuwe regels “enkel voor extra kosten zullen zorgen, niet voor extra omzet”. De organisatie benadrukt dat deze nieuwe regels een "enorme impact hebben op zelfstandigen. De balans werk-privé zal nu helemaal zoek zijn!”. Ook is ze ervan overtuigd is dat deze maatregel vooral in het voordeel zal zijn van de grote ketens, die financieel sterker z
De vakbonden reageren eveneens vijandig. Bij de CNE geeft Myriam Djegham haar mening: "Wij denken absoluut niet dat dit een vraag van de consument is. Deze maatregel zal alleen maar leiden tot een spreiding van de omzet, aangezien de consument niet meer geld te besteden heeft. Deze maatregel zal evenmin extra banen opleveren en het zijn de werknemers die hiervoor zullen opdraaien. Hoe langer de openingstijden worden verlengd, met hetzelfde aantal personeelsleden, hoe zwaarder de werkdruk zal worden, wetende dat er vandaag al sprake is van overbelasting in de winkels.“ Ze voegt eraan toe: ”De variabele uren en het weekendwerken zullen tegelijkertijd nog toenemen door de afschaffing van de verplichte sluitingsdag."ijn dan kleine winkels. NSZ wijst er ook op dat veel zelfstandigen al te kampen hebben met een tekort aan personeel, dat niet zal worden opgelost door een verlenging van de openingstijden.
Een ander geluid horen we bij APLSIA, die de Franstalige zelfstandige supermarktuitbaters vertegenwoordigt. Voorzitter Pascal Niclot: "Wat voor mij primeert, is de vrijheid van de zelfstandige om 7 dagen op 7 open te zijn. De wet moet hem dat toestaan.” Ook wat de openingstijden betreft, reageert hij positief: “Ik kan snappen dat een zelfstandige aan de kust of in de Ardennen tot 21 uur open wil blijven, aangezien de horeca dat ook mag. Wat ik bekritiseer in de wetgeving is het willekeurige onderscheid tussen toeristische en niet-toeristische zones. Deze discriminatie moet stoppen.”
Wat het evenwicht betreft tussen werk en privéleven, en het personeelstekort waar NSZ op wijst, dat relativeert Pascal Niclot: "Ik denk dat dat voorbij is. Zelfstandigen zijn in staat om zich zo te organiseren dat ze hun privéleven niet volledig opofferen, door te vertrouwen op goede medewerkers, gemotiveerd personeel en, indien nodig, studenten, flexi-jobbers, enzovoort. Zeven dagen per week open zijn, voldoet aan de verwachtingen van de consument. Als het ook economisch verantwoord is, waarom zou je het dan niet doen? Iedereen moet zijn eigen rekening maken, afhankelijk van zijn geografische ligging, zijn klantenbestand, enzovoort”, concludeert hij.