Gecon

Ken je zwakke plekken als leider

Als ondernemer of leidinggevende heb je vertrouwen in jezelf. Daarom ken je waarschijnlijk ook je eigen sterke punten goed. Maar een echt goed leider word je pas wanneer je ook je zwaktes kent. In dit artikel lees je hoe je persoonlijke valkuilen identificeert en ermee omgaat.

Waarom je je zwaktes moet kennen

Iedereen kan zich verbeteren. Maar dan moet je wel weten wát je wilt verbeteren. Daarom is het goed om je eigen zwakke punten te kennen.

Als leider wil je bijvoorbeeld effectief kunnen communiceren, een hoge emotionele intelligentie hebben en besluitvaardig zijn.

Stel je voor dat het met de emotionele intelligentie nog wel wat beter kan. Je wordt soms om het minste of geringste erg boos. Het is goed om dat te identificeren als een persoonlijke zwakte. Dan kun je ermee aan de slag. Maar wat nou als je daar op dit moment geen tijd voor hebt? Ook dan is het goed om deze zwakte te kennen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om af en toe even af te koelen in een afgesloten ruimte.

Nu weet je waarom je je zwaktes moet kennen. Maar hoe kom je erachter wat je zwakke punten zijn?

Identificeer je sterke punten

Dit klinkt misschien een beetje gek. Het ging toch om je zwakke punten? Maar veel persoonlijke eigenschappen kennen ook een andere kant van de medaille. Ben je bijvoorbeeld een perfectionist? Dan ben je misschien ook wel te veel bezig met micromanagement. Ben je trots op je besluitvaardigheid? Denk dan eens na of je ook genoeg luistert.

Ga op zoek naar een ervaren mentor

Je bent niet alleen op deze wereld. Al kan het als leidinggevende of ondernemer soms wel zo lijken. Ga op zoek naar ervaren (oud-)ondernemers die al eens eerder met het bijltje hebben gehakt.

Vraag ze om jouw beslissingen en functioneren op de werkvloer te evalueren. Ongetwijfeld zullen ze zwaktes herkennen en je kunnen adviseren hoe ze hier vroeger zelf mee om zijn gegaan.

Vraag het aan je medewerkers

Deze optie ligt zo voor de hand dat je hem misschien over het hoofd ziet, maar je medewerkers kennen je zwaktes wellicht nog wel het best. Probeer in een niet bedreigende omgeving één op één met ze te praten over je leiderschapsstijl. Zorg er bijvoorbeeld voor dat in hetzelfde gesprek het functioneren van de medewerker niet ter sprake komt. Nog veiliger kan het zijn om de vragen anoniem te stellen middels een enquête of een derde persoon het gesprek aan te laten gaan.

Ga eens bij een andere ondernemer kijken

Een frisse blik doet wonderen. Vraag eens aan een bevriende ondernemer uit een andere branche of je een dagje mag komen kijken. Probeer zijn of haar zwakke en sterke punten in leiderschapsstijl te onderscheiden. Ga vervolgens na hoe je hier zelf in staat. Eventueel kun je de andere ondernemer ook vragen om eens bij jou langs te komen.

Perfectie bestaat niet

Door je actief te focussen op je zwakke punten als leider, zul je ze eerder herkennen. Dat is al het halve werk.

Probeer niet obsessief te worden met het verbeteren van je zwaktes, want zelfs de meest succesvolle zakenmensen blijven ze houden. Stel kleine doelen en evalueer achteraf of je ze gehaald hebt.


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis