Het nieuws over de volledige verzelfstandiging van Delhaize supermarkten in België veroorzaakt heel wat deining. Franchise.be, de nr. 1 van Franchising in België die meer dan 125 Franchise concepten in België vertegenwoordigd, licht deze evolutie toe en schetst deze trend voor het Belgisch ondernemerschap.
Ondanks de grote ongerustheid bij vele werknemers van geïntegreerde Delhaize filialen met tijdelijke sluitingen tot gevolg, is het verzelfstandigen van supermarktketens reeds een trend die vroeger is ingezet en ook niet meer te vermijden valt. Franchising biedt namelijk voor vele sectoren en ondernemers net het juiste samenwerkingsmodel en maakt dat alle partijen succesvoller hun ding kunnen doen, wat dan weer ten goede komt aan de lokale verankering en werkgelegenheid.
Als grootste speler van franchising in België, merken we sinds een aantal jaren, dat de populariteit van franchising in België sterk toeneemt. Zowel in het aantal Franchise concepten als Franchise ondernemers is er een sterke stijging te zien, maar evengoed in onze winkelstraten. Franchising is voor bepaalde sectoren en concepten zeker het businessmodel van de toekomst, zegt Nick Boury, Franchise Expert van Franchise.be.
De KMO’ers zijn de ruggengraat van de Belgische Economie. Ze nemen zowel op vlak van Belgische tewerkstelling en toegevoegde waarde respectievelijk 69.2 % en 62.6% voor hun rekening. Wat in de volksmond “de kleine zelfstandige” wordt genoemd zijn het levend weefsel van het ondernemerschap.
Daar maken de franchisenemers een groot deel van uit. Het enige verschil is dat deze werken onder een bepaald merk en de spelregels van het concept dienen te respecteren. Ze baten dus een bewezen concept uit en profiteren mee van de schaal grootte van het netwerk.
In onze buurlanden is franchising zeer ingeburgerd en maakt de techniek van een succesvol franchise model, reeds deel uit van de lessen economie in de middelbare school. Wanneer mensen in Frankrijk beslissen om te gaan ondernemen, stellen ze zich sowieso de vraag indien ze zelf het warm water zullen uitvinden met een nieuw concept, of via franchising vanaf dag 1 met een bewezen en rendabel concept zullen starten, zonder daarbij hun volledige zelfstandigheid te verliezen.
Ook tal van andere supermarkten gaan deze toer op, waar we dezelfde beweging zien bij Albert Heijn, Jumbo en de groep Louis Delhaize. Ook in andere sectoren zien we dezelfde beweging en dit komt voornamelijk omdat Franchise ondernemerschap nu eenmaal heel wat voordelen bevat, zowel voor de Franchisegever als voor de Franchisenemer.
Franchise.be onderzoekt continue de Belgische Franchisewereld en heeft de vinger aan de pols. Niet enkel het aantal kandidaat Franchise ondernemers neemt jaar na jaar toe, ook de Internationale franchise concepten die naar België komen zijn niet meer op te sommen. Voornamelijk Franse en Nederlandse concepten betreden via lokale ondernemers de markt. Door de kennis van de lokale Belgische ondernemer krijgt het concept voet aan grond, maar wordt het concept ook ver Belgischt.
De techniek van franchising is nog niet bij de volledige bevolking gekend, maar meer en meer mensen komen er mee in aanraking, lezen erover en willen er meer kennis over opdoen. Er is tal van literatuur beschikbaar alsook korte webinars, waar wordt uitgelegd hoe succesvol deel uit te maken van de Belgische Franchisewereld.
Reageren