Pitaya

Glen Van den Bulcke neemt Chocoladebar Quetzal in Leuven over

De 29-jarige Glen Van den Bulcke heeft criminologie gestudeerd, heeft zich opgewerkt tot medevennoot bij Fitter&Fitter en heeft sinds 1 september alweer een nieuw doel verwezenlijkt; eigenaar worden van chocoladebar Quetzal in Leuven. Hij kwam vijf jaar geleden voor het eerst in aanraking met de zaak en wil het nu nog succesvoller maken en ook het franchisebeleid mee helpen uitbreiden.

Wie is Glen Van den Bulcke?

Als student volgde ik een bachelor criminologie, maar daar heb ik eigenlijk nooit iets mee gedaan. Al snel heb ik via afstandsonderwijs een opleiding tot sportcoach gevolgd en kwam ik in aanraking met Fitter&Fitter. Daar heb ik me stap voor stap opgewerkt tot medevennoot. We hebben de zaak ook steeds verder uitgebreid, tot we een paar maanden geleden met een tiental sportcoaches waren en ik met het grootste deel papierwerk belast werd. Ik heb daar eigenlijk heel veel van geleerd en dat heeft me ook extra kennis gegeven om dit nu ook te doen voor mijn franchise bij Quetzal.

Hoe bent u eigenlijk bij Quetzal terecht gekomen?

Dat is eigenlijk allemaal heel toevallig gegaan. Tijdens mijn studentenleven zat ik op kot bij de zoon van de eigenaars van de chocoladebar in Leuven. Zij hebben ook de zaak uit de grond gestampt. Op een moment had die vriend zijn arm gebroken en heb ik hem vervangen op de kerstmarkt, de zaak had daar toen een standje. De eigenares was wel onder de indruk van mijn kennis, ik had al eerder gewerkt in de sales als student, en ik vond dat zelf ook heel erg leuk om te doen. Zo ben ik daar aan de slag gegaan als jobstudent. De laatste zes maanden van mijn studies heb ik daar twee keer per week gewerkt.

Terwijl ik dan Fitter&Fitter mee aan het uitbreiden was, werkte ik halftijds bij Quetzal. Omdat ik daar een financiële zekerheid had, maar ook omdat ik het een zeer aangename afwisseling vond. Toen Fitter&Fitter meer plaats innam, ben ik dan freelancer geworden in de bar. Ik ben daar eigenlijk altijd geweest en toen de eigenaars het pand wouden verkopen, ben ik meteen mee op de kar gesprongen om de zaak zelf over te nemen.

Hoe ging dat in zijn werk?

Dat heeft heel wat tijd gevergd, ik ben daar nu al een anderhalf jaar mee bezig. Het grootste probleem voor mij was het geld natuurlijk. Ik was toen nog maar 28 en ik had wel wat kunnen opzij zetten al, maar niet genoeg. Ik heb dan wel hulp gekregen van wat vrienden die mee het dossier hebben bekeken, waarmee ik dan financiële hulp kreeg bij de bank. En zo heb ik de zaak op 1 september officieel overgenomen.

U stak heel veel tijd in uw leven als sportcoach, hoe combineert u dat nu?

Het idee was om beiden te combineren, maar tijdens de Coronaperiode heb ik afscheid genomen van Fitter&Fitter. Ik heb wel nog mijn privéklanten behouden, maar ik sta nu wel full time in de franchise en mijn sportafspraken doe ik daar dan naast. Zo behoud ik toch nog een beetje die afwisseling waar ik voorheen van kon genieten.

Hebt u altijd een franchise gewild?

Ja en nee. Ik liep wel al enkele jaren met het idee om zelf een bar te openen, liefst in Hasselt want daar hadden ze nog niets in die aard. En ook in de sport kwam ik op internet wel eens op ideeën, maar echt concreet is het eigenlijk nooit geworden. Dat is pas gekomen toen de eigenaar mij vertelde dat ze wouden verkopen. Toen werd het wel een soort doel.

Ik denk ook dat er veel meer in zit nog. Ik heb een heel goede start gemaakt en dat heeft me wel gemotiveerd om achter de schermen eigenlijk mee te helpen om het franchisebeleid nog meer uit te breiden. Dat kan ook door zelf een tweede vestiging onder mijn hoede te nemen over enkele jaren, maar dat is momenteel nog maar een idee. Ik geloof echt in het concept van een franchise en ik wil graag mensen daar ook mee warm voor maken. Quetzal staat altijd open voor nieuwe kandidaat franchisenemers.

Wat vindt u zo goed aan een franchise?

Heel wat mensen die proberen het warm water terug uit te vinden wanneer ze zelf een zaak willen openen. Maar dat hoeft helemaal niet. Bij een franchise heb je eigenlijk een concept dat voor het grootste deel al is uitgewerkt en ook al heeft aangetoond dat het werkt, waarom zou je het dan moeilijker maken. Het is natuurlijk nog steeds hard werken, maar je begint niet van nul. Je geeft natuurlijk een procentje af, maar dat is voor mij niets in vergelijking voor wat ik ervoor terug krijg.

Bij een franchise krijg je ook extra ondersteuning, hoe ging dat bij u in zijn werk?

Ik kende de zaak al heel erg goed, dus een opleiding had voor mij niet veel zin. Wat ook goed is voor de eigenaars natuurlijk. Maar daarbuiten krijg ik dan wel ondersteuning op vlak van een reeds bestaande website, Facebookpagina, klantenbestand, ik heb ook een deel van de stock kunnen overnemen en dergelijke. Dat zijn dingen die ook geld en tijd kosten en waar ik nu niet meer naar moet kijken.

Ik heb wel zelf ook enkele dingen kunnen integreren zoals een gedigitaliseerde manier van uitbetalen van mijn werkkrachten. Ik werk bijvoorbeeld niet met vaste werknemers, maar ik heb de jobstudenten en flexijobbers mee overgenomen. Ook voor hen wou ik ervoor zorgen dat het allemaal wat digitaler kon gebeuren.

Wat zou u zeggen tegen kandidaat franchisenemers die momenteel misschien nog aan het twijfelen zijn?

Het belangrijkste is om uw hart te volgen. Als je het echt wil, dan moet je ervoor gaan. Ik denk namelijk dat als je hard genoeg werkt en er echt in geloofd, dat het wel zal lukken. Mijn levensmotto, die ik trouwens ook vaak als hashtag op sociale media gebruik, is ‘Never not moving’. Je moet er altijd hard voor werken en soms sta je wel eens stil, maar dan ben je mentaal bezig met reflecteren en ook dat zijn stappen die je aan het zetten bent.

Wij feliciteren Glen met de opening en wensen hem veel ondernemer succes.


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis