Registreren

Een ondernemingsplan opstellen in 3 stappen

Een fantastisch idee hebben voor een nieuwe zaak is één ding. Maar hoe zet je dat idee om in een concreet en haalbaar plan? Een ondernemingsplan opstellen is cruciaal voor een goede opstart als zelfstandige. Het helpt je de haalbaarheid van jouw bedrijfsidee in te schatten, op termijn je doelstellingen te behalen én mogelijke investeerders te overtuigen. Lees hier hoe je concreet zo’n ondernemingsplan opstelt.

Zo begin je aan je ondernemingsplan

Een ondernemingsplan is de perfecte leidraad om doelgericht te ondernemen. Lees hier 6 onmisbare tips voor een geweldig businessplan of lees meteen verder.

1. De voorbereidingsfase

Vóór je begint met het opstellen van jouw plan, is het nuttig om al je ideeën even neer te schrijven. Maak dus een ruwe beschrijving van jouw bedrijfsidee en wat je precies wil verwezenlijken. Dat hoeft op dit moment nog niet heel concreet te zijn, maar dient gewoon als een goede basis voor jouw ondernemingsplan.

Doe tijdens de voorbereidingsfase ook de nodige research. Zo kan je al uitspitten hoe de structuur van je businessplan er ongeveer moet uitzien. De UNIZO Startsimulator geeft je bijvoorbeeld een handig overzicht van alle belangrijke onderdelen en helpt bij de verdere opmaak.

Zoek ook eens enkele goede voorbeelden op van ondernemingsplannen van andere ondernemers, zodat je enkele uitgewerkte exemplaren ziet.

2. De uitwerkfase

Nadat je jouw ideeën hebt opgeschreven en het nodige opzoekingswerk hebt gedaan, kan je je ondernemingsplan structureren met behulp van het Business Model Canvas. Dat is een schema dat bestaat uit negen blokken en je een volledig overzicht geeft van je (toekomstige) onderneming. Het doet je bijvoorbeeld nadenken over:

  • mogelijke partners;
  • jouw kosten;
  • welke (distributiekanalen) je zal gebruiken;
  • jouw doelgroep/ideale klant;
  • enzovoort.

Bekijk hier enkele voorbeelden of download je eigen – lege – exemplaar van het Business Model Canvas.

3. De feedbackfase

Heb je nood aan ondersteuning bij het uitwerken van jouw businessplan? Of ben je op zoek naar een objectief klankbord om je bedrijfsidee af te toetsen? Ga dan in gesprek met een ondernemingscoach.

Met zo’n expert kan je alle praktische zaken bespreken en je kan hem al jouw vragen stellen. Hij helpt je ook het antwoord te vinden op de ultieme vraag: is mijn idee wel haalbaar? En op welke manier zet ik mijn idee in de kijker? Extra pluspunt: samenzitten met een coach vóór je start verhoogt je slaagkansen als starter.

Naast een ondernemingscoach, kan je met je ondernemingsplan ook terecht bij je boekhouder, je bank of bijvoorbeeld een ervaren ondernemer uit je netwerk. Zo ben je zeker van je zaak, voor de start.


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis