1. Communiceer open

Wees open en eerlijk tegenover medewerkers en collegas om conflicten te vermijden. Naast een teken van vertrouwen is open communicatie tegelijk een manier om collegas optimaal op de hoogte te houden. Slecht nieuws achterhouden is daarbij uit den boze, het kan immers een vertrouwensbreuk veroorzaken. Speel dus altijd open kaart, maar voorzie wel de nodige context.

2. Stel heldere doelen op

Zorg dat je teams weten waar ze naartoe werken. Zonder duidelijk doel voor ogen kan het werk immers al snel saai of uitzichtloos lijken. Het gevolg? Je medewerkers raken misschien wel gedemotiveerd. Waak er daarom over dat iedereen binnen je bedrijf of organisatie weet wat de belangrijkste doelstellingen zijn, zowel op teamniveau als op individueel niveau.

Wanneer je je doelen scherp stelt, zorg er dan wel voor dat ze haalbaar zijn. Onrealistisch hoge doelstellingen kunnen immers ook demotiverend werken op de langere termijn.

Tip! Evalueer de doelen op regelmatige basis, om ze up-to-date te houden.

3. Motiveer elkaar

Een compliment geven over het geleverde werk doet wonderen voor het zelfvertrouwen van je teamleden. Zorg wel dat het relevant en welgemeend is. Gratuite complimentjes in het rond strooien, ondermijnt de geloofwaardigheid van andere lovende woorden die je daarna nog deelt.

4. Durf om hulp te vragen

Voor sommige leidinggevenden staat hulp vragen gelijk aan een teken van zwakte, nochtans is er niks mis mee. Collegas staan doorgaans met plezier klaar om te helpen. Zo raakt je team sneller vooruit en voelt de collega of medewerker die je om hulp vroeg zich gewaardeerd. Het toont bovendien dat jij als leidinggevende ook maar een mens bent én draagt bij tot een constructieve sfeer waarbij iedereen zichzelf kan zijn.

5. Praat over de werksfeer

Gooi het in de groep: vertel wat je zelf van de werksfeer vindt en wat je graag anders zou zien. Ga af en toe in discussie over de sfeer en geef daarbij iedereen de kans om het woord te nemen.

Praten over de werksfeer is des te meer aan te raden als er onderhuidse spanningen of ruzies aanwezig zijn. Al is voorzichtigheid geboden: bepaalde collegas ter plekke confronteren, kan een al gespannen sfeer plots explosief maken.

Leestip: Hoe los je een conflict op de werkvloer op?

6. Plan externe activiteiten

Samen met je medewerkers een activiteit buiten de bedrijfsmuren uitvoeren doet wonderen voor de sfeer. Collegas leren elkaar zo op een volledig andere manier kennen, wat de onderlinge banden kan versterken. Zon activiteit hoeft trouwens zeker geen grote teambuilding of uitstap te zijn, samen iets gaan drinken op vrijdagnamiddag kan ook perfect.

7. Leer elkaar kennen en respecteren

Interesse tonen in elkaar is de lijm van een positief team, en daarvoor hoef je geen ellenlange conversaties te voeren. Met af en toe een korte babbel kom je al een heel eind. Geef als leidinggevende hierbij het goede voorbeeld door af en toe te polsen hoe individuele medewerkers het stellen: een niet te onderschatten teken van wederzijds respect.
Nieuws
VDL BTW Aangifte
Programmawet eindelijk gestemd: welke fiscale gevolgen heeft dit voor jou? Lees meer
Vanbreda Bestuurderaansprakelijkheid
Bestuurdersaansprakelijkheid: waar moet je rekening mee houden wanneer je optreedt als bestuurder? Lees meer
Winkels binnenkort 7 dagen per week en tot 21 uur open Lees meer
Shopping Gent Zuid sluit op 31 juli Lees meer
Monop’ maakt Belgisch debuut in Bergen Lees meer
STILAN : Expert van de week Lees meer

5 Goede redenen om lid te worden

Word Lid

Ruimste aanbod

Persoonlijke matching

Direct contact

Gratis advies

Franchise Academy

123456

We hebben uw goedkeuring nodig Wij houden van cookies. Deze cookies zijn nodig om uw ervaring nog persoonlijker te maken. Ze slaan geen persoonsgegevens op. Vindt u dit Ok?