Volg hier uw Gratis Webinar naar Franchise ondernemer

De voor- en nadelen van een vastgoed Franchise in België

Of het nu gaat om grote vastgoedmerken of ondernemers die op zoek zijn naar een bedrijf, de franchise is in opkomst in België. En niet zomaar! Het franchisesysteem is succesvol gebleken met positieve resultaten en betere prestaties dan alleenstaande ondernemers.

De combinatie van de knowhow van de franchisegever en de ondernemersgeest van de franchisenemer maakt een snelle ontwikkeling mogelijk, maar zonder aan eenvoud of besparingen in termen van structuur ten opzichte van filialen in te boeten. Dit is een systeem dat zeer nuttig kan zijn voor diegenen die een eigen vastgoedkantoor willen uitbouwen maar niet vanaf nul willen beginnen. Maar is dit een systeem voor u? Om u te helpen bij uw keuze, geven we u hier de voordelen van de nadelen van een franchise.

De voor- en nadelen van het Belgische franchisesysteem

Een van de belangrijkste voordelen van de franchise is hierboven al genoemd: de franchise biedt superieure kansen op succes in vergelijking met geïsoleerde makelaars in België. Andere grote voordelen van franchising zijn de grotere reclamemogelijkheden, aangezien de franchisenemer profiteert van de merkherkenning van de franchisegever en de franchisegever zijn merk kan uitbreiden op plaatsen waar het nog niet actief is. Het bundelen van knowhow maakt het ook mogelijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op de Belgische markt.

Deze voordelen hebben echter het nadeel dat beide partijen bij het contract zich moeten houden aan de franchiseovereenkomst en zijn verplichtingen. De franchisenemer moet bijvoorbeeld voldoen aan de normen die door de franchisegever zijn gesteld, terwijl de franchisegever de duurzaamheid van zijn bedrijf moet waarborgen en zijn concept moet doen evolueren.

 

De voor- en nadelen voor de franchisenemer

Sommige franchisevoordelen voor de franchisenemer zijn hierboven al genoemd: de franchise is een model dat het succes van de makelaar bevordert en de franchisenemer kan een beter rendement op zijn investering verwachten. Dit is gedeeltelijk te wijten aan het concurrentievoordeel dat de franchisenemer bezit. De start verloopt ook veiliger. Bovendien beschikt hij over de merkbekendheid van het merk en het concept en de knowhow van de franchisegever, bijvoorbeeld door middel van initiële en doorlopende training.

Het grootste nadeel voor de franchisenemer is de grotere investering om het bedrijf te starten in vergelijking met een niet-franchisebedrijf. Bovendien moet de franchisenemer voldoen aan de normen en regels die worden opgelegd door de franchisegever, met name met betrekking tot het concept dat zal worden verkocht. Ten slotte  behoort u als franchisenemer tot een heel franchisenetwerk, wat betekent dat u collega’s in andere delen van België zult hebben, en dat kan de evolutie of kwaliteit van de franchise remmen. Maar dit probleem is gemakkelijk op te lossen als de franchisegever selectiever is in zijn rekrutering.

Interesse om uw eigen Franchise vastgoedkantoor op te starten? Neem dan HIER contact op met Engel & Völkers Franchise België

De voor- en nadelen voor franchisegevers in België

Het franchisesysteem is ook aantrekkelijk voor grote Belgische vastgoedmerken, wat verklaart waarom ze steeds vaker voor het model kiezen. Door de franchise kunnen franchisegevers hun netwerk veel sneller en met lagere kosten uitbreiden. Met deze uitbreiding kunnen ze hun merk- en klantloyaliteit verbeteren, evenals hun merkherkenning en advertentiesterkte. Ten slotte kan de franchisegever zich vestigen op plaatsen waar hij nog niet aanwezig is, met minder beperkingen in het beheer, aangezien het de franchisenemer is die zelf zijn bedrijf runt.

De ongemakken voor de franchisegever evenals voor de franchisenemer zijn kleiner dan de voordelen van het model. De franchisegever neemt een risico want zijn merk wordt door een derde uitgebaat. Hij verliest ook de exploitatie van een gedeelte van het Belgische grondgebied.

Starten met een vastgoedfranchise

Dit zijn dus de verschillende voor- en nadelen van het franchisesysteem als zodanig, voor de franchisenemer en de franchisegever. Het systeem heeft zijn doeltreffendheid bewezen, vooral voor wie wil starten in de wereld van het vastgoed zonder uitgebreide ervaring in het veld. Spreken de voordelen u aan en lijken de nadelen u niet onoverkomelijk? In dat geval houdt niets u nog tegen.

Interesse om uw eigen Franchise vastgoedkantoor op te starten? Neem dan HIER contact op met Engel & Völkers Franchise België


Reageren


Reacties

  • Andre Driessen

    Graag meer info 0495125183

250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis