Cavavin - April

De Spaanse bakkerijketen Granier zet voet in België

Nog onbekend in België, vestigt de Spaanse bakkerijketen Granier zich in België. Een eerste boetiek opent in Brussel.

Rue Marché aux Fromages, wordt nummer één. Op de hoek van deze straat die bij alle Brusselaars bekend staat als de "pitastraat", zijn arbeiders en schoonmakers bezig. Haast je. Ze hebben nog maar een paar uur de tijd om de vloer te ruimen en ruimte te laten voor de eerste Granier bakkerij die woensdagochtend open gaat.

Granier, deze naam zegt waarschijnlijk niets, maar het is een keten van bakkerijen die al tien jaar in Spanje aanwezig is. Opgericht in 2009, de keten heeft nu 355 verkooppunten in Spanje en speelt op een markt die gewoonlijk wordt gedekt door Paul of Le Pain Quotidien. Parallel aan zijn ontwikkeling in Spanje is Granier begonnen de wereld te veroveren door franchises in te zetten, met name in de Verenigde Staten, Mexico, Portugal en Italië. In 2019 woog de omzet van Granier 180 miljoen euro.

Nieuw speelterrein

België wordt voortaan het nieuwe speelveld en Sadik Ouriaghli, de Belgische masterfranchisenemer is erg trots. "We willen kleine Graniers maken. Dit jaar zouden we drie winkels moeten openen", legde hij uit, terwijl hij eraan toevoegt dat de doelstelling van vijf jaar is om 50 Graniers in België te openen. Om dit te bereiken, zou hij franchising moeten gebruiken.

Binnen, zoals we al zeiden, is het tijd voor de laatste aanpassingen en afwerkingen. Voor de koffiemachine geeft een Spaanse trainer zijn laatste instructies aan het team dat vanaf woensdag de winkel gaat leiden. We vermoeden dat de Coronavirus-crisis de implementatie niet heeft geholpen, het was ingewikkeld om het materiaal te brengen en het team van trainers kon pas maandag in Brussel aankomen. Maar dit alles lijkt Sadik Ouriaghli niet ongerust te maken, die anderen lijkt te hebben gezien.

Vrij discreet begon Sadik Ouriaghli, die op 18-jarige leeftijd uit Marokko arriveerde, als schoonmaker, voordat hij de ladder opklom en Activa oprichtte, zijn eigen schoonmaakbedrijf. Tegenwoordig leidt hij een bedrijf met 1.200 mensen. En alsof dat nog niet genoeg was, opende hij drie Carrefour-winkels in het stadscentrum. Drie jaar geleden opende hij een hotel in Asilah, Marokko. Om het plaatje compleet te maken, is hij bezig met de ontwikkeling van een hotel met 70 kamers in het oude Martini-gebouw in de buurt van Tour en Taxi's.

Tussen Paul en Le Pain Quotidien

In België zou Granier ergens tussen Paul-bakkerijen en Le Pain Quotidien moeten zijn, maar "ieder met zijn eigen persoonlijkheid", dringt onze gesprekspartner aan. En wanneer hem wordt gevraagd of hij niet bang is voor de vermindering van de zeilen die door Le Pain Quotidien is aangenomen, knipoogt Sadik Ouriaghli nauwelijks. Hij splijt een brede glimlach en zegt dat hij nergens bang voor is. 'Wie niets durft, heeft niets.' Woord van de wijze.

In Spanje biedt Granier bijna 60 verschillende soorten brood aan. In België zal dit niet meteen het geval zijn, maar de traditionele recepten komen rechtstreeks uit Spanje en al het brood zal meer dan twaalf uur rijzen, zegt de eigenaar. Het wordt mogelijk om ter plaatse sandwiches en salades te eten, in twee zalen die plaats bieden aan een dertigtal consumenten. Over de vraag of hij niet bang is om te openen wanneer het coronavirus nog niet is verdwenen en de consumptiegewoonten zijn veranderd, verandert de spraak niet. 'Ik ben nergens bang voor. Of ik nu win of verlies, het verandert niets', zegt hij lachend. Voordat hij koffie bestelt aan de bar. De eerste in een lange reeks, hoopt hij.


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis