Registreren

Benoît Savoldi viert zijn 20ste jaar als franchisenemer bij Troc.com

Benoît Savoldi is al twintig jaar franchisenemer bij Troc.com en heeft intussen vijf vestigingen. Hij steekt er zijn hart en ziel in en is nog niet klaar om te stoppen. Wat is zijn geheim? Franchise.be ging met hem in gesprek om dit geheim te ontrafelen.

Hoe bent u erin geslaagd om franchisenemer te worden van vijf franchises?

Dat is eigenlijk heel toevallig gebeurd, dat zeggen er waarschijnlijk veel, maar het is ook echt zo. Ik werkte namelijk al negen jaar bij GIB toen ik op televisie iets zag passeren over het doorverkopen van meubelen en ik was eigenlijk meteen geïntrigeerd. Het probleem was toen dat je redelijk wat geld nodig had om te kunnen starten en dat had ik niet, dus ik had gezegd dat als ze ooit een opportuniteit hadden, dat ze me mochten bellen. Niet veel later kreeg ik een telefoontje.

Ik heb dan eerst een paar maanden als gérant gewerkt en na negen maanden, in 2000, heb ik dan de franchise overgenomen. En dan is dat stap voor stap gegroeid en heb ik intussen vijf franchises Troc.com die ik mag leiden.

Wat is het verschil tussen het managen van vijf filialen en één filiaal?

Dat is een heel groot verschil. Bij één filiaal sta je vaak heel veel tijd zelf in de winkel en heb je eigenlijk alles zelf onder controle. Ik kan nu niet alles zelf controleren, ik moet mijn personeel vertrouwen dat alles goed loopt en ik moet ook goed kunnen delegeren zodat zij ook weten wat ze moeten doen en hoe alles zit.

Daarnaast heb ik er ook voor gekozen om een team in te zetten voor de administratie zodat ik zoveel mogelijk tijd kan spenderen in de winkels. Mensen hebben meestal het beeld van de baas die van 9 tot 5 in zijn bureau zit tussen zijn papieren en nooit in zijn winkels komt, maar dat is helemaal niet zo bij mij. Ik zit heel graag dicht bij de klanten.

Heeft een franchise nog zin voor u na al die jaren?

Dat vind ik een moeilijke vraag. Ik heb een heleboel kennis opgedaan, dat zeker, maar ik vind die basis die je krijgt van een franchisegever nog altijd heel belangrijk. Als er iets is dan kan je steeds bij hen terecht en ik leer nu ook nog steeds bij en ik heb ze ook nog soms nodig. Dus ja, het heeft eigenlijk nog zin voor mij.

Daarnaast heb ik ook veel meegekregen van hen, dat mag men ook niet vergeten. Ik ben in het begin opgeleid door hen gedurende een dikke maand en die zijn er altijd geweest. Daar ben ik hen nog altijd dankbaar voor.

Wat ziet u nog gebeuren de komende jaren in uw carrière?

Ik ben nu 53 en als mijn gezondheid het toelaat dan wil ik heel graag tot mijn zeventigste werken of zelfs langer. Ik zie mezelf echt niet hele dagen zitten niks doen. Maar dan wel met wat ik nu heb, ik ben niet echt zelf op zoek om nieuwe franchises te openen. Ik sta wel nog steeds klaar voor opportuniteiten als ze mijn pad zouden kruisen.

Daarnaast is het moederbedrijf ook overgenomen, dus over twee à drie jaar verwacht ik ook een naamsverandering en wat algemene veranderingen van hen uit natuurlijk. Maar daarvoor is het nog even afwachten en bekijken wat er juist zal gebeuren.

Wat zou u zeggen tegen kandidaat franchisenemers die momenteel nog twijfelen?

Ik zou eigenlijk twee dingen zeggen die aan elkaar hangen. Ten eerste mogen ze van mij best een week komen kijken hoe alles in elkaar zit. Dan weten ze meteen hoe hun toekomstjaren er dan zouden uitzien. Na die week zou ik hen uitnodigen om mijn financiën eens te bekijken, alles wat erin staat. Want je moet ook weten waarom je zo hard voor iets werkt.

Ik wou ook graag nog afsluiten met een kleine slogan die ik graag meeneem in mijn werk: een handelaar die niet positief is, is een handelaar die zich afremt. En op voorhand weten waar je voor staat, kan ervoor zorgen dat je positief blijft daarna.

 


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis