Registreren

Be your own superhero: vijf angsten van nieuwe ondernemers weerlegd

Ondernemen is spannend en beginnen nog spannender. Maar laat angst niet jouw carrière bepalen, maar overwin. Hoe? Wij helpen een handje om de volgende vijf angsten van elke nieuwe ondernemer te overwinnen. En onthoud: “The only thing we have to fear is fear itself.“ - Franklin D. Roosevelt

1: Hoe start ik?

Zie jij door de bomen het bos niet meer en schrikken het papierwerk, de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst af voordat jij überhaupt bent begonnen? Onnodig. Want jij bent allang begonnen, namelijk toen jij besloot wat hetgeen is wat jij wilt doen en startte met het verwezenlijken van jouw droom. Dus adem in, adem uit en zie dat de rest vanzelf op z’n plek valt.  

Tip: Een ondernemingsplan is handig om jouw idee te structuren en eventueel als onderbouwing voor een lening. 

2: Ik heb geen ervaring

Loop jij rond met de volgende gedachte: ‘Al mijn mogelijke concurrenten zitten al jaren in de business’? Kappen! Inderdaad, wellicht draaien zij al een tijdlang mee, maar ook zij zijn ooit begonnen. Van Warren Buffet tot Mark Zuckerberg; het waren allemaal starters. Jouw voordeel? Jij hebt een frisse blik en drive, dus doe daar jouw voordeel mee. 

3: Heb ik voldoende geld?

Een onderneming starten is duur, maar de vaste lasten lopen door. Hoe alles in goede banen te leiden? Door goed te rekenen. Dus maak een berekening en ga na wat jij nodig hebt om jezelf en jouw onderneming boven water te houden totdat het eerste geld binnenkomt. En wees hierin zo realistisch mogelijk, want liever een meevallen dan een tegenvaller.

Tip: Indien mogelijk, stop niet direct met een vaste baan, maar start daarnaast met ondernemen. En wees creatief in het zoeken naar geld: een lening via de bank is een optie, maar hoe zit het met een mogelijke spaarrekening of lenen van jouw partner dan wel familielid? En al gedacht aan de franchisegever? 

4: Faalangst

Faalangst is niet erg, want iedereen faalt weleens, maar het hoort jou niet te weerhouden van hetgeen wat jij graag doet. Immers, het is beter om het te proberen en te falen, dan in onwetendheid te blijven. Dus probeer het en lukt het niet? Geen ramp. Een succesvol persoon leert ervan, staat weer op, stoft zich af en gaat twee keer zo hard door. 

5: Ik kan niet...

Een pluspunt van ondernemen is dat de verantwoordelijkheid bij jou ligt en jij besluit wat jij wel of niet doet. Dus ga voor jezelf na waar jouw krachten liggen en focus daarop en besteed waar mogelijk andere dingen uit. Is bijvoorbeeld rekenen niet jouw sterkste kant? Vind een boekhouder. Vind jij netwerken spannend? Kleine troost, het merendeel deelt jouw mening, dus vergemakkelijk het voor jezelf en neem in het begin een bekende mee.

>>>>Leestip : 10 vermijdbare fouten voor zelfstandige starters


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis