Registreer u nu bij Franchise.be en vind de Match die het beste bij u past!

Winkeleigenaars maken kans op belastingvermindering

De Belgische overheid heeft een nieuw pakket coronasteunmaatregelen klaar. Niet alleen wordt de bestaande steun verlengd, verhuurders van winkels of horecapanden krijgen belastingvermindering als ze de huur opschorten.

Gunst voor gulle verhuurders

De federale Belgische regering verlengt zijn steunpakket voor bedrijven en hun werknemers die getroffen zijn door de coronacrisis tot eind juni. Onder meer het systeem van tijdelijke werkloosheid, het uitstel van betaling op belastingen en de fiscale vrijstellingen blijven zo voorlopig nog in voege. Ook blijft de btw op handgels verlaagd en behoudt de regering tot dan het overbruggingsrecht voor zelfstandigen, zodat zij indien nodig op een vervangingsinkomen kunnen terugvallen.

Voor retailers is evenwel vooral een nieuwe maatregel interessant: verhuurders die de huur voor hun handelspand – of het nu om een winkel of een horecazaak gaat – verlagen of kwijtschelden, kunnen in het tweede kwartaal aanspraak maken op een belastingvermindering van 30%. Op die manier wil de regering pandeigenaars aansporen om de huur (deels) te laten vallen voor winkels die omwille van de coronapandemie gesloten zijn of amper inkomsten hebben.

Vooral de horecasector had voor deze maatregel gepleit, zo bericht L’Echo. Er is wel een plafond vastgelegd: per vestiging kan de belastingvrijstelling in de maanden maart, april en mei maximum 5.000 euro bedragen, of 45.000 euro per eigenaar per maand. Die maatregel komt bovenop de verlengingen van de bestaande steunmogelijkheden, waarvan het kostenplaatje voor de overheid op 2 miljard euro wordt geraamd.


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis