NZA Banner NL - 10/11/20 - 10/12/20

Vlaams Parlement breidt win-winlening uit met het vriendenaandeel

Vanaf volgend jaar mogen Vlamingen tot maximum 75.000 euro investeren in bevriende kmo’s, dat heeft het Vlaams Parlement goedgekeurd. Het ontwerpdecreet over het vriendenaandeel, opgesteld door Minister van Economie Hilde Crevits (CD&V), is woensdag unaniem goedgekeurd. Enkel PVDA, uit de oppositie, onthield zich.

Vriendenaandeel

Kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) zijn vaak op zoek naar extra kapitaal, terwijl er meer dan 200 miljard euro op de spaarrekeningen staan van de Vlamingen. Om dat geld te activeren en tegelijk de kmo’s te helpen, heeft het Vlaams Parlement het ontwerpdecreet rond het vriendenaandeel goedgekeurd.

Via het vriendenaandeel kunnen Vlamingen tot 75.000 euro investeren in kmo’s van vrienden en familieleden. Daarvoor krijgen ze 2,5 procent fiscaal voordeel, en dat gedurende vijf jaar. Ook voor de ondernemers is dit goed nieuws, want zij kunnen op deze manier tot 300.000 euro verwerven.

Winwinlening

Het vriendenaandeel is een uitbreiding van de winwinlening die al van kracht was. Daar is het idee achter dat particulieren tot 75.000 euro kunnen lenen aan een Vlaamse onderneming, dat gedurende vijf à tien jaar. Ook hier zijn dezelfde voordelen aan gebonden, een jaarlijks belastingkrediet van 2,5 procent voor de kredietgever. Op deze manier kan een kmo tot 300.000 euro lenen van Vlaamse burgers.


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis