Gecon

Vijf tips om de productiviteit op de werkvloer te verhogen

Elke organisatie heeft een belang bij het optimaliseren van de productiviteit op de werkvloer. Productieve en tevreden werknemers leveren ook beter werk op. Hoe realiseer je dit? We zetten de belangrijkste aspecten voor je op een rij.


Tip 1: Teambuilding is de sleutel naar succes

De samenstelling van een team heeft veel invloed op de productiviteit. Teamwork is belangrijker dan individueel talent. Het is van groot belang dat de teamleden goed met elkaar kunnen samenwerken. Breng het team op de hoogte van doelstellingen en vier het behalen van doelstellingen. Om de motivatie en productiviteit van het team te bevorderen, kan er met beloningen gewerkt worden. Roep het team bij elkaar, deel complimenten uit en organiseer een teamuitje. Teamuitjes dragen bij aan teambuilding. Een win-winsituatie dus. 


Tip 2: Beweeg en drink voldoende water
Zorg dat werknemers voldoende bewegen. Het leidt tot betere concentratie en alertheid door de aanmaak van Endorfine. Naast bewegen is het voldoende water drinken een must. Water is onmisbaar als brandstof voor het lichaam. Zonder voedsel houden we het als mens best even vol. Zonder water daarentegen, kun je hooguit 4 dagen overleven! Een uitdroging van ‘maar’ 2% kan al zorgen voor een energieverlies tot 20%. Klachten die je in dit verband kan krijgen zijn vermoeidheid, hoofdpijn en een gevoel van ‘niet helder’ zijn. Bevorder een gezonde dorstlesser in de vorm van water. Als vuistregel heeft het lichaam 1,5 tot 2 liter water per dag nodig. Daarbij speelt ook geslacht en bouw een rol, maar laten we het op een gemiddelde van 9 glazen houden.

Tip 3: Planten verhogen het concentratievermogen
Naast dat planten en bloemen extra sfeer toevoegen, blijkt ook uit meerdere onderzoeken dat een kantoortuin het concentratievermogen van werknemers vergroot en de arbeidsproductiviteit verbeterd. Het kan zelfs de werktevredenheid met 15% laten stijgen. Planten zorgen namelijk voor een verbeterde concentratie, minder stress én schonere lucht.  


Tip 4: De invloed van kleur

Kleurgebruik kent vele psychologische effecten, zo ook op kantoor. Uitsluitend grijze, beige of witte kantoormuren blijken negatieve gevoelens op te wekken bij medewerkers. Ook paarse en oranje muren zijn niet bevorderlijk voor een productieve werksfeer. Kies daarentegen voor groen of blauw op de muur voor concentratie, rood voor gedrevenheid of geel voor energie.

 

Tip 5: De invloed van licht

Verlichting heeft een sterke invloed op onze gezondheid. Kwalitatieve led verlichting, zoals bijvoorbeeld led tl buizen zorgt voor optimaal licht. Belangrijk is de juiste kleurtemperatuur en sterkte van het licht. Het is zelfs mogelijk met verlichting een natuurlijk daglichtverloop te creëren door de juiste kleurtemperatuur en sterkte te kiezen. Een hogere productiviteit op de werkvloer bereik je door de juiste verlichting op de werkvloer te plaatsen.

 


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis