Pitaya

Restaurantketen Jamie Oliver legt boeken neer

Volgens Britse bronnen zouden de (meeste) restaurants van Jamie Oliver vandaag de boeken definitief neerleggen. Bij een vorige herstructurering werden al twaalf restaurants gesloten.

Zware verliezen

Zeer slecht nieuws voor Jamie Oliver, en de bijna 1300 personeelsleden van zijn restaurantgroep. Vanmiddag is immers bekend gemaakt dat zijn bedrijf gerechtelijke bescherming aangevraagd heeft tegen schuldeisers. Dat is meestal de laatste stap voor een faillissement.  Vanochtend luidde het nog dat er een put van 80 miljoen pond gevuld moest worden, maar daar zijn de restauranteigenaars dus niet toe in staat. Al geruime tijd gaan er geruchten dat de keten in slechte papieren zit, en nu is het einde dus echt heel dichtbij. Jamie’s Italianse restaurants, Barbecoa and Fifteen, zouden allemaal sluiten. In totaal zou het gaan over zo’n 23 tot 25 restaurants.

Sinds 1997 heeft Oliver een heus imperium uitgebouwd met onder meer restaurants, tv-programma’s en boeken, zij het met wisselend succes. Hij gaf eerder al toe dat 40% van zijn zakelijke ondernemingen mislukkingen waren. In 2015 sloot Oliver de laatste vestiging van kookwinkelketen Recipease en twee jaar later onderging het enig overblijvende Union Jack-restaurant hetzelfde lot.

Het is momenteel onduidelijk wat het gevolg gaat zijn voor de franchiserestaurants die ook de naam Jamie Oliver dragen, zoals er twee zijn in Nederland (in Den Haag en Rotterdam). Volgens het bedrijf zelf worden de franchisenemers niet getroffen door het faillissement, maar in de praktijk blijkt vaak dat zij wat later alsnog het loodje moeten leggen.


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis