België was één van de voorlopers in Europa van deze wetgeving vooral om de franchisenemer voldoende te informeren en te beschermen tegen overhaaste beslissingen. Het verplicht alle partijen die een commerciële samenwerkingsovereenkomst met elkaar afsluiten om volledige en correcte informatie uit te wisselen via het precontractueel informatie document. Aan de hand van deze informatie kan de kandidaat franchisenemer een juiste keuze tot samenwerking maken. Steeds met een cool down periode voor een termijn van minimum één maand voor het sluiten van de overeenkomst.
Franchising is een commerciële samenwerkingsovereenkomst tussen een Franchisegever en een franchisenemer die valt onder deze wetgeving van eind 2005. Alle afgesloten Franchise overeenkomsten vanaf 1 januari 2006 dienen deze wetgeving te respecteren.
Het belangrijkste onderdeel is dat de franchisegever een document dient op te stellen met informatie over onderwerpen die door de wetgever zijn vastgelegd. Met andere woorden, elk pre-contractueel informatie document moet informatie verschaffen over dezelfde topics.
Het is van essentieel belang dat de beide documenten duidelijk, begrijpelijk en nauwkeurig zijn opgesteld. Indien er zich interpretatieproblemen voordoen, zal de voor de franchisenemer meest gunstige interpretatie toegepast worden.
Uiteraard niet, beide partijen zijn wettelijk gebonden tot geheimhouding voor de inlichtingen die ze verkrijgen met het oog op het sluiten van een commerciële samenwerkingsovereenkomst en mogen deze inlichtingen slechts rechtstreeks of onrechtstreeks gebruiken binnen de te sluiten commerciële samenwerkingsovereenkomst. Met andere woorden, alle informatie die uitgewisseld wordt valt onder confidentiële informatie waar best een specifieke geheimhoudingsovereenkomst voorafgaandelijk wordt afgesloten tussen beide partijen.
In principe is deze wet van toepassing voor alle franchise formules tussen twee onafhankelijke partijen (zowel natuurlijke- als rechtspersonen). De ene persoon verleent het recht aan de andere de gemeenschappelijke producten en/of diensten te verkopen onder dezelfde commerciële merknaam. Ook agenturen, commissionair- en distributie overeenkomsten vallen eronder.
De wet heeft een dwingend karakter en kan dus niet met een contractuele clausule buiten de toepassing geplaatst worden. Ook voor buitenlandse franchise formules is deze wet van toepassing gezien de activiteiten in België worden uitgeoefend door de contracterende franchisenemer.
De belangrijkste criteria zijn :
Het is steeds aangewezen om via een advocaat gespecialiseerd in franchising af te toetsen indien dit voor uw expansie model van toepassing is.
Wanneer de franchisenemer van oordeel is dat de wet commerciële samenwerking op één of andere manier niet correct is toegepast, kan hij via de rechtspraak de nietigheid van het franchise contract bekomen, binnen de periode van twee jaar van de start van het franchise contract.
De gevolgen van deze eventuele nietigheid mogen allerminst worden onderschat. Het zou betekenen dat de franchisenemer in een financiële situatie geplaatst moet worden waarin hij zou verkeerd hebben indien de samenwerkingsovereenkomst niet was afgesloten. De franchisegever zal dan mogelijks moeten opdraaien voor dit herstel. Het is mogelijk dat er geoordeeld wordt dat de franchisegever aan de franchisenemer een financiële compensatie moet betalen voor de gedane investeringen (inrichting, aankopen, …), verbrekingsvergoeding van de handelshuur, alle franchisevergoedingen die ooit betaald zijn geweest aan de franchisegever of zelfs de terugbetaling van het aangegane bankkrediet, minstens de verbrekingsvergoedingen.
Indien het afzonderlijk document de essentiële contractuele bepalingen niet bevat, dan kan de verkrijger de nietigheid van de desbetreffende bepalingen inroepen.
Het lijkt overduidelijk dat het niet respecteren van de wet Commerciële samenwerking verstrekkende (financiële) gevolgen kan hebben en de franchisegever onherroepelijk schade kan toebrengen. Francorp Belgium helpt zijn klanten met het adviseren en implementeren van de juiste praktische documenten en overeenkomsten zodoende deze onnodige risico’s te vermijden.
Reageren