Neem Gratis deel aan de virtuele "Home & Garden" Franchise beurs op 24 maart

Neo-project (half) afgeblazen: shoppingcenter komt er

Neo 2 wordt stopgezet: het plan om een congrescentrum en hotel te bouwen op de Brusselse Heizel gaat door de coronacrisis niet door. Maar het bijhorende shopping- en wooncomplex Neo 1 komt er wel nog.

Teveel onzekerheden

De Brusselse burgemeester Philippe Close heeft besloten om de stekker te trekken uit Neo 2, het project waarbij aan de voet van het Atomium een gloednieuw congrescentrum met plaats voor 5.000 bezoekers en een viersterrenhotel zou verrijzen. Het plan zou meer dan 300 miljoen euro kosten en kreeg uit verschillende hoeken kritiek.

Nu de coronacrisis er ook nog eens bovenop komt, valt het plan finaal in duigen. “Gezien de onzekerheden gelinkt aan de wereldwijde sanitaire crisis en de crisis in de beurs- en eventsector, moeten de betrokken overheden de stekker uit Neo 2 trekken”, aldus Close volgens Bruzz.

"Context is gewijzigd"

Dan rijst wel de vraag wat met Neo 1 staat te gebeuren, het winkelcentrum (met woningen) dat op de site is voorzien. Het shoppingcomplex moest immers vooral geld in het laatje brengen voor het congrescentrum: Unibail-Rodamco-Westfield, Besix en CFE mogen het shoppingcenter samen bouwen in ruil voor zo’n 170 miljoen euro erfpachtvergoeding, die dan weer zou dienen om Neo 2 te bouwen.

Ook Neo 1 kan op veel kritiek rekenen. Het project heeft nog steeds geen stedenbouwkundige vergunning: de benodigde aanpassing van het Gewestelijk Bestemmingsplan is in maart voor de tweede keer vernietigd door de Raad van de State. Inmiddels wordt een nieuw stedenbouwkundig instrument, het Richtplan van Aanleg Heizel, ingeroepen om de vergunningen te verkrijgen, maar definitieve duidelijkheid daarover is er nog niet.

Bovendien zorgt de coronapandemie voor veel onzekerheid in de retail. “Het concept voor dat winkelcentrum werd vijftien jaar geleden op tafel gelegd, ondertussen is de context grondig gewijzigd”, meent Brussels gemeenteraadslid Mathias Vanden Borre (N-VA). Unizo kant zich eveneens tegen de bouw. “Neo 1 gaat gewoon door,” reageert de burgemeester van Brussel niettemin. Het shoppingcenter is al in privéhanden en de stad zou geen extra kosten willen oplopen door nu zelf de deal te verbreken.


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis