Coldwell Banker - April

Minder kandidaten om een bedrijf te starten, maar meer franchisekandidaten

De afgelopen dagen zijn er twee opvallende cijfers verschenen. Het aantal oprichters van nieuwe bedrijven, 11% minder in de eerste zeven maanden van dit jaar, tegenover dezelfde periode in 2019. En het aantal nieuwe franchisenemers, tussen het eerste semester van 2019 en het eerste semester van 2020 steeg dit met 280% gestegen!

1.      Minder starters, ook al waren het er nog steeds 64.400

Volgens de berekeningen van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) daalde het aantal starters eind juli met 11,1% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. “Het aantal ging van 72.400 startende bedrijven in de eerste zeven maanden van 2019, naar bijna 64.400 dit jaar”, bevestigt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ, op basis van de gegevens die Trends Business Information verzamelde. “De Coronacrisis heeft niet enkel een grote klap toegebracht aan de reeds bestaande zelfstandigen en KMO’s, maar het heeft tevens ook gezorgd voor een vertraging bij het aantal startende ondernemingen. Alhoewel het begin van het jaar op dit gebied relatief veelbelovend is geweest (bijv. +3,7% in februari), en we een lichte beving constateren sinds juni, zijn de drie maanden in lockdown wel degelijk een echte ramp geweest.” Deze maanden vertonen dan ook een vermindering van 11,3% in maart, 43,3% in april en 27,4 in juni.

Dit staat nog steeds voor de oprichting van gemiddeld 438 bedrijven per werkdag! “Je zou denken dat dat niet erg genoeg is,” beaamt ze, “maar je moet weten dat deze oprichtingen voor altijd verloren kunnen gaan. En dat halen we niet in. Dit op het moment waarop de faillissementen, die tot 17 juni uitstel van betaling kregen, zich pas beginnen op te stapelen. Het hele economische weefsel wordt door elkaar geschud.”

2.      Franstaligen uit Brussel en Wallonië zijn minder optimistisch

Het NSZ merkt op dat deze vermindering van het aantal starters merkbaar is in de drie regio’s van het land. “Het is echter sterker geweest in Wallonië en in Brussel dan in Vlaanderen”, voegt Mattheeuws eraan toe. “In april was er inderdaad sprake van een daling van ongeveer 50%, terwijl de daling in Vlaanderen slechts 40% bedroeg. Als we naar de cijfers kijken, zien we dat de Franstalige kandidaten voor het ondernemerschap al in maart een duidelijk einde hebben gemaakt aan hun pogingen, terwijl hun Vlaamse tegenhangers het tot april hebben volgehouden. En het is hetzelfde tijdens de Corona-exit: de Vlamingen hebben zich sneller herpakt.”

3.      De horeca en de immobiliën behoren tot de meest getroffen sectoren

Het NSZ heeft ook gekeken naar de verschillen tussen de sectoren. “Ze zijn allemaal sterk beïnvloed, maar de start van nieuwe activiteiten is in sommige gevallen bijzonder traag geweest”, voegt de NSZ-voorzitter eraan toe. Zij ziet een nauw verband tussen de duur van de lockdown en zelfstandige beroepen. Dit is het geval voor de horecasector, die over het algemeen veel aandacht trekt. Omdat het een van de eerste sectoren was die sloot en een van de laatste die weer openging, hebben veel potentiële ondernemers het opgegeven (-28%). Op het gebied van recreatieve en artistieke activiteiten, die niet volledig zijn heropend en waarvan de vooruitzichten zeer beperkt zijn, is er zelfs sprake van een ineenstorting (-40%). In de vastgoedsector (makelaars en promotoren, -30,5%) is de daling minder te wijten aan de lockdown “dan aan de verwachte financiële moeilijkheden van de gezinnen (banenverlies, werkloosheid, financieringsproblemen…)”. Omgekeerd is de daling veel minder uitgesproken in de detailhandel (-4,9%). “Maar,” dringt Mattheeuws erop aan, “we moeten niet vergeten dat de voedingsindustrie altijd open is geweest, wat waarschijnlijk heeft geleid tot nieuwe roepingen.”

4.      Opmerkelijk, het aantal kandidaat-franchisenemers explodeert

Bijna in dezelfde periode dan de analyse van NSZ, is het aantal franchisekandidaten dat zich op de website Franchise.be inschreef met 280% geëxplodeerd (tussen de eerste helft van 2019 en de eerste helft van 2020). Natuurlijk, zoals hij aangeeft, “is dit het resultaat van talrijke marketinginitiatieven en investeringen die Franchise.be in de afgelopen twaalf maanden heeft gedaan”. “Ik zou er van mijn kant aan willen toevoegen dat het ongetwijfeld gaat om mensen wier activiteit is verstoord door opsluiting (verlies van werk, verlangen om anders te werken…) en die overwegen om als zelfstandige te beginnen”, benadrukt Mattheeuws. Vooral op het gebied van voedsel, dat zijn deuren niet hoefde te sluiten tijdens de opsluiting.” Dat alles samen met een vangnet in de vorm van een franchisegever? “Dat is zo,” concludeert ze, “ maar zonder te vergeten dat het feit dat je een franchisenemer bent, het ook betekent dat je minder marges en minder vrijheid hebt.”

Bron : La Libre Belgique

 


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis