Hulp bij juiste franchiseconcept

Mastercard vervangt Maestro : wat moeten handelaars doen?

Vanaf 1 juli stopt Mastercard in België met en vervangt het de betaalkaarten door eigen debetkaarten. Welke gevolgen heeft die verandering voor handelaars?

Beter voor online

Na meer dan dertig jaar gaat Maestro met pensioen. De Belgische banken en andere kaartuitgevers vervangen de meer dan tien miljoen kaarten in omloop vanaf 1 juli door een Debit Mastercard. De nieuwe kaart zou veiliger zijn voor onlinebetalingen en wordt in het buitenland ook al meer gebruikt.

De nieuwe kaart is vooral met het oog op online ontwikkeld, legt Henri Dewaerheijd van Mastercard Benelux uit: “Digitaal bankieren is van een leuk hulpmiddel uitgegroeid tot de belangrijkste manier van bankieren. Het is tijd om debetkaarten aan te passen om het gebruiksgemak en de veiligheid die mensen waarderen in hun digitale levensstijl mogelijk te maken.”

Vijf jaar overgang

Momenteel heeft zowat twee derde van de Belgen alleen een Maestro-kaart om aankopen te doen, maar die wordt – vooral online – op minder plaatsen aanvaard. De verandering moet consumenten dus meer flexibiliteit bieden in waar ze uitgaven kunnen doen. Toch kunnen ze met kaart ook nog cash afhalen bij geldautomaten.

Hoe kunnen handelaars zich voorbereiden op die aanpassing? De overgang zal geleidelijk verlopen over een periode van vijf jaar. De eerste Belgische banken beginnen vanaf juli met de uitgifte van Debit Mastercard-kaarten. Handelaren die al Mastercard-kaarten accepteren, hoeven geen actie te ondernemen. Wie dat niet doet, kan contact opnemen met zijn ‘acquirer’.


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis