Volg hier uw Gratis Webinar naar Franchise ondernemer

Jong zijn en je project starten in de franchisewereld is mogelijk!

Jonathan was toen pas 24 jaar oud. Met een managementachtergrond kreeg hij de kans om de Leonidas-winkel in Lessines over te nemen. Ruim 10 jaar later, verantwoordelijk voor de verkooppunten van Aat en Lessines, vertelt hij over zijn loopbaan. Na de eerste interviews en hoewel Jonathan nog erg jong was, vertrouwde het merk hem en op deze basis kon een geweldig verhaal beginnen.

Leonidas heeft hem alle tools gegeven om zijn project uit te bouwen en de site van Lessines over te nemen zoals het hoort. Na een theoretische opleiding bij het moederbedrijf wordt hij voor enkele weken naar verschillende verkooppunten gestuurd om zijn praktijkopleiding te ondergaan en zich zijn toekomstige beroep toe te eigenen. We zijn begin oktober 2011, het feit dat het eindejaar nadert heeft de zaken in een stroomversnelling gebracht, vertelt hij.

“Leonidas wilde dat de opening begin december zou plaatsvinden. Met name in deze sector is de aanpak van het vakantieseizoen commercieel gezien zeer gunstig. Dit is een tijd om absoluut succesvol te zijn en daar al je energie aan te besteden, dus op 2 december 2011 ging de winkel weer open.”

LEESTIP >>> Leonidas schakelt op 1 oktober over op gecertifieerde cacao

Jonathan legt uit: “Ik werd meteen met mijn neus op de feiten gedrukt, ik herinner me dat ik op mijn eerste dag tussen de 50 en 60 klanten zag. Ik geef toe dat ik wat moeite had met het inpakken van de dozen pralines, ik miste de oefening maar het liep al snel uit de hand. Het ging allemaal heel snel, de feesten van Sint-Niklaas, Kerstmis, Nieuwjaar, om te eindigen met Valentijnsdag, het waren allemaal intense dagen. "

Gesteund door het merk wist hij deze drukke periode door te komen.

Waarom franchise?

Vandaag, zo vertelt hij, is franchisenemer zijn voor een gerenommeerd merk in België een groot voorrecht en een aanzienlijk voordeel, “je hebt geen reclame te maken, het moet gezegd dat Leonidas voor marketing en verkoopondersteuning op alle fronten aanwezig is. "

Leonidas maakt in de ogen van het Belgische publiek jeugdherinneringen los, dit bord maakt al meer dan 100 jaar deel uit van het Belgische erfgoed. Klanten komen om te proeven. Ze weten wat ze daar gaan kopen, ze kennen de producten beter dan wij, het merk mag zich niet meer bekend maken, van deze reputatie kunnen profiteren is voor mij een voorrecht. "

“4 jaar geleden kreeg ik de kans om de winkel van Ath over te nemen. De eigenaar van het pand stopte met haar activiteiten om haar pensioen op te nemen, dingen gebeurden eerst live, zij was het die naar mij toe kwam. Het gaat ook om franchisenemer zijn, deel uitmaken van een netwerk waarmee je een band opbouwt. Ze vroeg me of ik interesse had om haar winkel over te nemen. Dit is duidelijk gevalideerd door het merk. De rest ging heel natuurlijk. "

Jonathan heeft nu de leiding over 2 vestigingen met 3 medewerkers en heeft het gevoel dat hij veel geluk heeft gehad omdat Leonidas hem vertrouwde omdat hij jong begon en weinig ervaring had. Gelukkig ook om dagelijkse ondersteuning te hebben, om naar te luisteren. Op geen enkel moment voelde hij zich verwaarloosd door het merk.

“Het juiste profiel om franchisenemer te worden voor het merk Leonidas: je moet van sales houden, je moet van het product houden, makkelijk contact hebben met klanten en aanwezig zijn in je winkel”.

Zijn advies voor wie de sprong wil wagen

Enige kennis van bedrijfsvoering is een grote troef, ook als we boekhoudkundig en administratief vertrouwen hebben in de mensen om ons heen. Je moet kunnen begrijpen hoe het werkt, omzet en nettowinst niet door elkaar halen. Zo kunt u uw project winstgevend maken. Het klinkt misschien heel eenvoudig, maar er zijn nog steeds een aantal zeer belangrijke dingen. Het is ook belangrijk om kennis te hebben van de sociale wetgeving zodra u deze in gebruik neemt, ook al wordt u geholpen door het sociaal secretariaat. Daarnaast moet je de eerste 3 jaar vooruit plannen omdat ze bepalend zijn

Vandaag blijft het een groot avontuur. Na een moeizame schoolcarrière is het een grote wraak want de schoolbanken zijn niet voor hem gemaakt. Moed, ambitie, de steun van zijn ouders en zijn vrouw maken het beste mogelijk.


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis