Gecon

Hoe start ik mijn eigen winkel ?

Schrijf ondernemingsplan & doe marktonderzoek
‘Zomaar' een winkel beginnen is nooit een goed idee. Een passie of interesse voor een bepaalde branche of product helpt je om een bedrijf op te zetten, maar geeft geen garantie op zakelijk succes.

Daarom wil je voor je een winkel start een goed ondernemingsplan schrijven. Wie wordt precies je doelgroep? Welke producten ga je verkopen? En waarom is het juist nu een goed idee om deze winkel te beginnen? Hoe zit het eigenlijk met de concurrentie? Zijn er meer vergelijkbare winkels in de buurt (geweest)? Wat zijn de kosten voor het starten van een winkel?

Officieel registreren als onderneming
Met een goed plan in je achterzak kun je je gaan registreren bij instanties als de Kamer van Koophandel (KvK) en de Belastingsdiensten via een Ondernemersloket.

Houd een goede administratie bij
Misschien is administratie niet je eerste prioriteit als je enthousiast een nieuw avontuur begint, maar dit kan je later (bijvoorbeeld bij je belastingaangifte) lelijk opbreken. Begin dus vanaf dag één met een duidelijke administratie. Je kunt een zakelijke rekening openen om de geldstromen te scheiden van je persoonlijke financiën. Vind je alle administratie té ingewikkeld? Dan kun je overwegen een goede boekhouder of accountant in te schakelen.

Wat zijn de kosten voor het starten van een winkel
Een fysieke winkel openen betekent eerst (flink) investeren in winkelpand, voorraad, inventaris en promotie, voordat je de vruchten kunt plukken. Wellicht heb je hier zelf niet voldoende startkapitaal voor. In dat geval zul je met je ondernemingsplan financiering bij een bank, vrienden of familie, of via crowdfunding moeten aanvragen. Vergeet ook vooral niet om direct goede verzekeringen af te sluiten.

Locatie, locatie, locatie
Er is op het moment veel leegstand in België. Een goed moment dus om een winkelpand te kopen of te huren, want de prijzen zijn laag. Soms bemiddelt een gemeente zelfs tussen ondernemers en verhuurders. Zij zien immers ook graag dat de winkelstraten weer worden gevuld. Ga bij het kiezen van een locatie niet over één nacht ijs.

Wat is het bestemmingsplan
Onderzoek bijvoorbeeld ook wat het bestemmingsplan voor je beoogde winkelpand en de directe omgeving is. Als je de komende tien jaar te maken krijgt met werkzaamheden voor een nieuwe OV-verbinding, kun je misschien beter naar een andere locatie gaan kijken.

Hoe lang mag je open blijven?
Ook belangrijk is de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Deze verschilt van gemeente tot gemeente. Hierin staan onder andere regels over openingstijden en zondagsopenstelling. Ook staat erin beschreven wanneer je je winkel mag bevoorraden en voor welke promotieacties je een vergunning nodig hebt.

Aansluiten bij een succesvolle franchise?
Er zijn nog veel meer zaken waar je aan moet denken als je een winkel begint. Te veel om in een artikel, of zelfs een heel boek, op te sommen. De vraag is daarom ook of je het wiel helemaal opnieuw moet uitvinden.

Veel ondernemers kiezen er daarom voor om zich aan te sluiten bij een franchiseformule. Ze sluiten zich aan bij een groter collectief en kunnen als starter eenvoudig gebruikmaken van de deskundigheid en ervaring van een franchisegever. Ook hoef je meestal minder te investeren in inventaris en producten omdat er groot wordt ingekocht. Tot slot wordt er vanuit de franchisegever al promotie gemaakt voor je merk.

 

 


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis