Hier zijn enkele tips die u kunnen helpen uw bedrijf weer op het goede spoor te krijgen, afgezien van de waardevolle steunmaatregelen die momenteel aangeboden worden.
1. Onderschat de realiteit zeker niet
Te vaak hoor ik: "morgen wordt het beter" of "de situatie is niet ernstig" enz ...Pak je moeilijkheden op en onthoud dat als je het probleem niet serieus neemt, je het op dezelfde manier zult aanpakken.
2. Maak een balans op van uw uitgaven en ontvangsten
Rankschik uw uitgaven naar type (salarissen, RSZ, belastingen en heffingen, overheadkosten, marketing, verzekeringen, onderaanneming, rente, enz.) En classificeer ze op basis van de bedragen en prioriteiten. Zo kunt u duidelijker zien en onnodige en / of abnormale kosten vaststellen.Idem voor uw instroom van contant geld. Hiermee kunt u de facturering van klanten, onbetaalde facturen, eventuele subsidies / assistentie, btw-teruggaven, enz. analyseren.
3. Aarzel niet om indien nodig om hulp te vragen
Als ondernemer wilt u hoogstwaarschijnlijk alles zelf regelen.In mijn ervaring is dit een bijna onmogelijke missie om zowel technische als emotionele redenen. Een van de eerste maatregelen die u moet nemen om een bedrijf in moeilijkheden aan te pakken, is vaak het inschakelen van ervaren externe mensen (transitiemanagement, accountants of zelfs bedrijfsmanagementadviseurs) die u zullen toelaten om door te werken. Concentreer u op wat u het beste kunt, terwijl zij dankzij hun expertise de problemen van uw bedrijf zullen detecteren en vervolgens concrete maatregelen zullen voorstellen om de lat opnieuw hoger te leggen.
4. Stel jezelf de juiste vragen en stop niet bij de symptomen
Om uit de crisis te komen die uw bedrijf van streek maakt, is het essentieel om de oorzaak te kennen. Stel dat u cashflow problemen heeft. Komt het door te lage verkopen, onvoldoende marges, onbetaalde facturen, exorbitante kosten, ...? Zodra de oorzaak vastligt, moet de reden hiervan begrepen worden. Waarom is de verkoop zwak? Zoals je kunt zien, echt detectivewerk ...Aarzel in deze oefening niet om uw medewerkers erbij te betrekken die een ander perspectief hebben en die mogelijk disfuncties kunnen identificeren waarvan u zich niet bewust was.
5. Blijf optimistisch, uw bedrijf heeft sterke punten die het kunnen helpen herstellen
Bouw voort op wat werkt om te herstellen. Dus waarom zou u niet uw sterke punten opsommen (unieke knowhow, kwaliteit van de dienstverlening, enz.).U kunt verder gaan en ook uw zwakke punten analyseren om ze te verhelpen als ze onaanvaardbaar zijn.
6. Onderneem concrete actie
a) Stop onnodige kosten en verlaag essentiële kosten
- Kostenverlaging brengt vaak heronderhandeling en concurrentie tussen uw leveranciers met zich mee. Waarom geen partnerschap zoeken of bepaalde uitgaven bundelen? Groepsaankopen kunnen een geweldige opportuniteit zijn.- Digitalisering kan ook een goede manier zijn.
- Maak werk van de verspilling.
- Optimaliseer uw salarisadministratie zonder noodzakelijkerwijs uw personeelsbestand te verminderen (zelfs als dit een optie is die niet over het hoofd mag worden gezien).
- De ideeëndoos werkt! Nodig uw medewerkers uit om hun goede ideeën om de productiviteit te verhogen en / of de kosten te verlagen met u te delen. Ik zag het aan het werk bij Colgate-Palmolive. Het heette "Maak een verschil". Destijds was er een klein symbolisch geschenk, maar de deelnemers waren nogal gemotiveerd door de kans die ze kregen om deel te nemen aan het leven van het bedrijf. Ik kan je garanderen dat er een aantal zeer goede ideeën (waaronder commerciële) uit zijn voortgekomen.
b) Strategie: een essentieel hulpmiddel om uw bedrijf te veranderen
Nee, "Strategie" is geen slecht woord en nee, "Strategie" rijmt niet alleen met multinationals. Alle bedrijven hebben een essentiële behoefte.Het is belangrijk om nauwkeurige antwoorden te hebben op de volgende vragen:
Wat is het doel van uw bedrijf? Hoe onderscheidt u zich van uw concurrenten? Welke middelen gaat u inzetten om uw visie voor het bedrijf te verwezenlijken? Wie is uw doelgroep? Wat wil hij, wat heeft hij nodig? Wat zijn de beste distributie- / promotiekanalen om dit te bereiken?
Zodra uw strategie is samengesteld, moet u uw actieplan implementeren en realistische en meetbare doelen stellen.
Nieuws

Recht op deconnectie: wat moeten werkgevers doen?
Lees meer

Provisie voor het vakantiegeld van werknemers in 2025
Lees meer
Het inspirerende traject van Morgan bij Kiabi: van werknemer tot franchisenemer
Lees meer
Geen vergunning voor Jumbo in Roeselare, wel in Dilsen
Lees meer
Nieuwe Belchicken opent op Koning Astridplein in Antwerpen
Lees meer
Heropening Carrefour Market Zulte: “Duurzame make-over van vloer over koelsysteem tot verwarming”
Lees meer