Registreren

Het beroep van theesommelier bij Le Palais des Thés

De theesommelier is de referentie-expert die je rondleidt in een theewinkel, maar hij is ook de theespecialist in gastronomische restaurants en in grote hotels. Gepassioneerd speelt hij meerdere rollen, van selectie tot het bereiden en serveren van thee.

Als theesommelier een op zichzelf staand beroep is in bepaalde Aziatische landen zoals China, Korea, Japan of Rusland, is het zeldzaam om in Frankrijk, behalve in gespecialiseerde etablissementen, een professional te vinden die zich volledig toelegt op deze drank. Sinds 2015 stelt Palais des Thés zijn medewerkers in staat om hun kennis te valideren door het behalen van een theesommelierdiploma.

Passie, pedagogie en overdracht

Nieuwsgierigheid is ongetwijfeld de meest voorkomende kwaliteit onder theesommeliers. Hij is een specialist in passie en een pionier in een universum, dat honderden verschillende theeën omvat. Geconfronteerd met deze grote diversiteit, moet hij een goed geheugen hebben en regelmatig zijn smaak en geur stimuleren door middel van regelmatige proefsessies. Maar verre van een eenzame oefening te zijn, is sommelierschap in het algemeen vooral een beroep van het delen en doorgeven van kennis. Dit vereist een goede luistervaardigheid, een goede mix van pedagogiek en psychologie, evenals het vermogen om kennis toegankelijk te maken.

Diverse mogelijkheden

Onze liefde voor wijn heeft ons soms doen vergeten dat de sommelier historisch verantwoordelijk is voor alle vloeistoffen (alcohol, water, frisdranken, thee, koffie ...). In gastronomische restaurants of paleizen is hij, naast advies, bereiding en roomservice, vaak verantwoordelijk voor de selectie en aankoop van thee en moet hij zorgen voor een goede bewaring. Wanneer thee zijn plekje aan tafel vindt, werkt het samen met de chef. In de winkels die volledig gewijd zijn aan thee, vormt de zomerse thee een selectie van op maat gemaakte theesoorten en infusies en moet de thee van het huis perfect kennen om een ​​klantenkring van amateurs, meer en meer experts, op zoek naar ontdekkingen en informatie over te adviseren. de oorsprong van hun favoriete drankje. In Palais des Thés kan hij proeverijen in de winkel geven, trainingen in de theeschool of deelnemen aan evenementen.

Thee schenken

In de gastronomische etablissementen en tearooms van grote hotels heeft de theesommelier ondersteuning om klanten te begeleiden bij hun keuze. Het kan een theekaart zijn, maar ook een selectie geurende bladeren, gepresenteerd op een karretje of dienblad. Een eerste uitnodiging om te reizen. Zodra de gekozen thee komt, komt het moment van voorbereiding.

Als de sommelier de aard of de stijl van een wijn niet kan veranderen, kan de theesommelier het karakter van een thee moduleren, met name door de kwaliteit van het water, de infusietijd en de serveertemperatuur aan te passen. In zekere zin verwent de theesommelier zich bij het bereiden van thee in een kleine keuken. Het heeft een actieve rol bij het omzetten van droge bladeren in een heerlijk drankje.

Als het bijvoorbeeld een Gong Fu Cha is of een thee aangeboden volgens de Kyusu-techniek, begint de installatie meestal op kantoor voor het doseren van de thee, het opwarmen van het water en het starten van de infusie maar ook de keuze van geschikte containers en accessoires. Het gaat verder voor de gast, zodra de thee geheel of gedeeltelijk is gezet. De theesommelier zorgt er vervolgens voor dat de proeverij optimaal is, begeleidt de klant en blijft alert op zijn wensen.

Theesommelier zijn bij Palais des Thés

In uw boetiek Palais des Thés dankt u deze levendige, unieke en gepersonaliseerde selectie van gearomatiseerde theesoorten, originele theesoorten en Grands Crus aan de theesommelier. Afhankelijk van zijn klantenkring geeft hij de voorkeur aan bepaalde aromatische profielen, diversifieert hij de oorsprong en families van thee. Hij zal je uitleggen waarom een ​​Grand Cru, in wezen kortstondig en vaak zeldzaam, net zo snel kan verdwijnen als hij in de winkel is aangekomen!

Als een wijnhandelaar kan hij de zeldzame thee die u wenst reserveren of u laten weten wanneer uw favoriete thee arriveert. Het begeleidt elke amateur door zich aan te passen aan zowel hun smaak als hun manier van thee proeven, afhankelijk van het tijdstip van de dag. Hij kan het verhaal vertellen van een thee en zijn producent, de vervaardiging ervan, de ideale bereidingswijze, de juiste accessoires kiezen, bij een gerecht passen of zelfs in de keuken gebruiken. In een vertrouwensrelatie is de theesommelier degene die je weet te laten dromen en je een thee weet te laten proeven die je nog niet in je mond hebt als je ernaar luistert.


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis