Download Gratis uw Franchise startersgids

Grandvision-overname hangt aan zijden draadje na arbitrage-uitspraak in voordeel van EssilorLuxottica

Nieuwe episode in de overnamesaga rond brillenketen Grandvision: (kandidaat)-overnemer EssilorLuxottica kreeg in een Zwitserse arbitragezaak gelijk, waardoor het concern de overname op papier kan afblazen zonder daar een forse schadevergoeding voor te betalen. De kans lijkt echter groter dat de deal nu zal heronderhandeld worden.

Geen verbrekingsvergoeding van 400 miljoen meer

De overname van GrandVision heeft al aardig wat voeten in de aarde gehad: EssilorLuxottica had aanvankelijk 7,3 miljard euro veil voor de eigenaar van onder meer optiekketen Pearle, maar de coronacrisis zette de relatie tussen jager en prooi al snel onder hoogspanning. EssilorLuxottica vond dat Grandvision onvoldoende inzage had gegeven in zijn bedrijfsvoering tijdens de eerste maanden van de pandemie, en meende dat het daarom recht had om van de hele deal af te zien.

Grandvision van zijn kant was het niet eens met die interpretatie - en kreeg tot dusver gelijk in die discussie - en wilde EssilorLuxottica dwingen om door te gaan met de deal. Zo niet moest de eigenaar van onder meer Ray-Ban en Oakley een verbrekingsvergoeding van 400 miljoen euro ophoesten. De kwestie belandde voor een Zwitserse arbitragerechter, die heeft nu geoordeeld in het voordeel van EssilorLuxottica.

LEESTIP >>> EssilorLuxottica doet winkels van de hand voor overname GrandVision

Hefboom voor lagere overnameprijs?

Dat betekent dus concreet dat het brillenconcern kan beslissen om de overname van Grandvision helemaal af te blazen, zonder bijkomende kosten. De kans lijkt echter klein dat het zo ver zal komen: EssilorLuxottica heeft al heel wat werk gestoken in de deal, niet in het minst om de concurrentiebezwaren van Europa weg te nemen. Nu ook het ergste van de coronapandemie achter de rug is, kan EssilorLuxottica deze uitspraak vooral gebruiken als hefboom om betere overnamevoorwaarden te bekomen, zoals bijvoorbeeld een lagere prijs.

Het Frans-Italiaanse concern heeft voorlopig enkel laten weten dat het zijn opties aan het onderzoeken is. Grandvision en diens eigenaar HAL hebben voorlopig enkel laten weten teleurgesteld te zijn, maar wachten ook de verdere ontwikkelingen af alvorens te communiceren.


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis