Het Coronavirus is een echte trendversneller
Zoals we al meer dan eens hebben aangegeven is het coronavirus een echte trendversneller, en niet enkel omwille van de ingrijpende veranderingen in de gewoontes die het heeft teweeggebracht. De horeca is geen uitzondering. We bekijken hier twee fenomenen die versterkt worden door de pandemie: levering aan huis en de dark/ghost/cloud kitchens.
Door de sluiting van de restaurants tijdens de lockdown is take-away of thuisbezorging de enige manier voor restaurants om inkomsten te genereren (of om de schade te beperken). De opkomst van leveringsbedrijven dateert natuurlijk al van voor de pandemie. Welke stadsbewoner heeft er immers nog niet besteld bij UberEats, TakeAway, AlloUgo en Deliveroo?
COVID-19 deed de vraag naar thuisbezorgde maaltijden stijgen, en niet alleen bij de millenials. Door de vermenigvuldiging van het aantal partnerrestaurants hebben de bovengenoemde apps hun cijfers bovendien zien exploderen:
Kan thuisbezorging de favoriete foodformule worden? Sommige mensen gaan al uit van deze hypothese. En dat geldt ook voor ‘ghost kitchens’, ‘cloud kitchens’ of ‘dark kitchens’. Achter deze mysterieus klinkende namen schuilt een zeer eenvoudige formule: een keuken zonder restaurant, waarbij het enige doel is om maaltijden te bereiden voor de levering.
In Frankrijk was een van de bekendste voorbeelden Foodchéri, dat al bestond en populair was voor het coronavirus.
In het midden van de pandemie volgde België uiteindelijk dit voorbeeld. Opmerkelijk genoeg waren het hier de supermarktketens die de beweging lanceerden. In september 2020 lanceerde Colruyt Rose Mary, een dienst voor het bestellen van kant- en-klare maaltijden die in Brussel op de fiets worden geleverd. Een maand later volgde Delhaize het voorbeeld van Colruyt door een gelijkaardige dienst te lanceren in samenwerking met de start-up Tastyoo. Er was ook nog Wim’s Deli waar Wim Ballieu, bekend van zijn gehaktbal-restaurants Balls & Glory, nu de keukens voor deze nieuwe dark kitchen runt.
Wat maakt dat restauranthouders, investeerders, winkeliers en start-ups zo geneigd zijn om te investeren in ghost of dark kitchens, afgezien van het feit dat de vraag toeneemt? Voor ons is het duidelijk: het is een model dat makkelijker rendabel kan worden gemaakt.
We zijn dan nog slechts een stap verwijderd van restauranteigenaren die alleen nog maar take-away restaurants of dark of ghost kitchens willen runnen. Als velen van hen de sprong wagen denken we dat de impact zal worden gevoeld op het vastgoed voor de horeca.
Maar er is meer: de food-keuze van een consument zal niet langer gekoppeld zijn aan de fysieke aanwezigheid van een food-zaak. Hotels merken nu al dat hun (jonge) gasten hun maaltijden liever ter plaatse laten bezorgen via koeriersbedrijven dan dat ze gebruik maken van het restaurant of de roomservice. Een kwestie van keuze en waar voor je geld volgens het agentschap HGEM, dat actief is in de sector van de klantervaringen. Hotels hebben twee opties: ofwel blijven ze verontwaardigd over deze nieuwe trend, ofwel proberen ze die te zien als een kans. De tweede optie lijkt ons de meest verstandige. Food halls in shoppingcenters zouden hun aanbod zelfs kunnen vermenigvuldigen met maaltijden die ter plaatse kunnen worden geleverd.
In een dergelijk scenario, waarin «food on demand» overal de regel zou worden, zouden de uitdagingen rond de levering echter moeten worden aangepakt:
Tot slot blijft er een nog lastiger en fundamenteler probleem bestaan: de rentabiliteit.
In het tempo waarin het aanbod van ghost kitchens toeneemt kan men zich ook afvragen of we niet te maken hebben met een ‘bubbel’-fenomeen, dat zou kunnen exploderen bij toenemende concurrentie en een onhoudbare druk op de prijzen.
Het scenario waar we op hopen: na een groeifase met een veelheid aan verschillende spelers volgt een fase van hergroeperingen, overnames en fusies. Deze kunnen leiden tot kostenrationalisatie en schaalvoordelen, dankzij efficiënte circuits en doordachte logistiek (gedeelde keukens en was’ zal zijn. Zelfs wanneer de tweede lockdown afgelopen zal zijn zullen er nog steeds beperkingen gelden en zal het lang duren voordat de situatie weer min of meer normaal is. We zijn er echter van overtuigd dat fysieke restaurants zullen blijven bestaan omdat ze een ervaring bieden die verder gaat dan alleen maar eten. We raden alle spelers in de sector echter aan om rekening te houden met nieuwe trends, zich daaraan aan te passen en deze zelfs een stap voor te blijven.
Concreet betekent dit dat de sleutel tot levensvatbare langetermijnprojecten met name ligt in:
Reageren