Download Gratis uw Franchise startersgids

Gent schrapt zondagsrust om fysieke winkels te steunen

In navolging van steden als Antwerpen en Hasselt wil Gent zich laten erkennen als toeristisch centrum. Wanneer winkels niet langer één dag per week moeten sluiten, staat ze sterker tegen e-commerce, denkt de stad.

"Andere context"

Over de kwestie wordt in de Oost-Vlaamse hoofdstad al vijftien jaar gediscussieerd. Maar net voor de zomer kondigde schepen van Handel Sofie Bracke al aan dat Gent de erkenning als toeristisch centrum meer dan waarschijnlijk zou aanvragen. Nu voegt ze de daad bij het woord. Over 5 à 6 maanden zou de hele procedure moeten zijn afgerond.

Daarna zullen de Gentse winkels niet langer gebonden zijn aan een verplichte sluitingsdag. Het vorige stadsbestuur, onder leiding van Daniël Termont, heeft nooit willen raken aan de zondagsrust. Maar volgens Bracke is de context nu helemaal anders. ”E-commerce is alomtegenwoordig, de fysieke winkels staan onder druk en de corona­crisis heeft alles op scherp gezet”, zegt ze in De Standaard.

Toch zou het niet de bedoeling zijn dat de winkels nu alle zondagen open zijn, hoewel het wettelijk gezien perfect mogelijk is. Enkel voor de eerste zondag van de maand en in december zal de stad promotie voeren. Ook het openbaar vervoer zal dan gratis zijn. “Maar Gent wil niet elke zondag een shoppingstad zijn, zoals de badsteden. Die zetten zich zo in de markt, wij niet. We beperken onszelf”, besluit Bracke.


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis