Volg hier uw Gratis Webinar naar Franchise ondernemer

EssorLuxottica moet winkels afstoten bij overname Grandvision

De Europese Unie stelt voorwaarden aan de overname van Grandvision – het moederbedrijf van Pearle en Eye Whish – door de Frans-Italiaanse optiekgroep EssorLuxottica: het fusiebedrijf zal winkels moeten afstoten in Italië en in Nederland en/of Frankrijk.

Vrees voor machtsmisbruik

Vorige zomer werd bekend dat de Nederlandse investeringsgroep HAL een bod van 7,2 miljard euro had aanvaard op Grandvision. Maar er kwam meteen ook kritiek op de transactie. Volgens Europa zou er een te dominante speler ontstaan op de Europese brillenmarkt na de overname: EssorLuxottica heeft ook sterke merken als Ray-Ban en Varilux in z’n portefeuille. Bovendien heeft het bedrijf haast de hele productie- en distributieketen in handen, van de productie van glazen en monturen, over oogmetingsapparaten tot de winkels. Dat zou tot verminderde concurrentie en zelfs machtsmisbruik kunnen leiden. Ook concurrenten hadden daarover hun bezorgdheid geuit.

LEESTIP >>> Mogelijke overname optiekketens Pearle en GrandVision op de tocht

Daarom eist Europa nu dat de fusiegroep optiekwinkels verkoopt in Italië en in een ander Europees landFrankrijk of Nederland. Dat meldt de Financial Times op basis van goed ingelichte bronnen: “zonder toegevingen kan de transactie niet worden goedgekeurd,” klinkt het. EssilorLuxottica wenste niet officieel te reageren. Naar verluidt argumenteert de optiekgigant dat een verkoop in deze periode veel te moeilijk zou zijn, wegens de coronapandemie. Maar de tijd dringt: uiterlijk op 20 augustus moet de EU beslissen of de deal kan plaatsvinden.

 


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis