Registreren

EssilorLuxottica mag GrandVision overnemen, maar moet winkels afstoten

Het Frans-Italiaanse brillenconcern EssilorLuxottica heeft van Europa groen licht gekregen voor de overname van Grandvision, maar het moet de winkels van GrandOptical en Eye Wish wel verkopen.

Dominante positie

De deal is eindelijk rond: de brillenwinkels van Pearle komen dan toch in handen van de groep EssilorLuxottica, bekend van merken als Ray-Ban en Oakley. Maar Europa heeft wel voorwaarden opgelegd: de fusiegroep moet in totaal meer dan 300 winkels van de hand doen, waaronder de 35 GrandOptical winkels in België, de 142 winkels van EyeWish in Nederland, en nog eens 174 winkels van GrandVision en VistaSi in Italië.

LEESTIP >>> EssilorLuxottica wil moederbedrijf Pearle niet meer

Al in de zomer van 2019 maakte EssilorLuxottica bekend dat het z’n Nederlandse sectorgenoot Grandvison wou inlijven voor een bedrag van 7,3 miljard euro. Maar Eurocommissaris van Mededinging Margrethe Vestager liet daarop onderzoeken of de nieuwe optiekgroep niet te dominant zou worden in Europa. EssilorLuxottica krijgt immers quasi de hele keten in handen: van de productie van glazen en monturen, over oogmetingsapparaten tot de winkels.

Even leek het er nog op dat de overname niet zou doorgaan: na erg slechte resultaten van GrandVision startte EssilorLuxottica een kort geding tegen de Nederlandse groep, omdat die te weinig inzage zou geven over de gang van zaken tijdens de coronacrisis. GrandVision begon daarop een arbitrageprocedure om de Italiaans-Franse brillengigant ertoe te dwingen zich te houden aan de geplande overname.


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis