Wat houdt de nieuwe meerwaardebelasting in?

De belasting bedraagt 10% op toekomstige gerealiseerde meerwaarden op financiële activa zoals:

  • aandelen
  • obligaties
  • ETF's
  • crypto-activa
  • beleggingsgoud

De meerwaarden uit een groepsverzekering of pensioensparen blijven vrijgesteld.

De belasting zou van toepassing zijn op natuurlijke personen en, naar verluidt, ook op stichtingen en vzw’s die onder de rechtspersonenbelasting vallen.

Vrijstelling tot 15.000 euro mogelijk

Er komt een jaarlijkse voetvrijstelling van 10.000 euro (jaarlijks te indexeren). Beleggers die deze vrijstelling niet benutten, kunnen gedurende vijf jaar telkens 1.000 euro overdragen, en zo na vijf jaar tot 15.000 euro vrijstelling opbouwen.

De eerder aangekondigde vrijstelling voor wie zijn aandelen langer dan 10 jaar in bezit heeft, wordt niet aangenomen.

Vanaf 20% participatie: vrijstelling op eerste 1 miljoen euro

Voor eigenaars met een ‘aanmerkelijk belang’ (bv. eigenaars van familiebedrijven) heeft de regering ook een specifieke vrijstellingsregeling uitgewerkt. Een aandeelhouder die minstens 20% van de aandelen van het bedrijf in bezit heeft, zou per 5 jaar kunnen genieten van een vrijstelling op de eerste 1 miljoen euro. Vervolgens gelden er getrapte tarieven (die starten vanaf 1,25%). Pas vanaf een belastbare meerwaarde van 10 miljoen euro zou het tarief van 10% gelden.

Het aanmerkelijk belang is per aandeelhouder individueel te beoordelen, zonder rekening te houden met de aandelen die in bezit zijn bij familieleden.

Het regime zou van toepassing zijn op alle vennootschappen, dus ook holdings en patrimoniumvennootschappen.

Historische meerwaarden t.e.m. 31/12/2025 blijven buiten schot

De meerwaarde wordt bepaald door het positieve verschil te nemen tussen de verkoopprijs (= ontvangen prijs voor de overgedragen financiële activa) en de aanschaffingswaarde ervan. Eventuele minderwaarden zouden binnen hetzelfde jaar en binnen dezelfde categorie aan financiële activa in aftrek genomen mogen worden.

Voor de historische meerwaarden zal er gekeken worden naar de waarde van de financiële activa op 31 december 2025. De komende vijf jaar kan echter ook de historische aanschaffingswaarde in rekening worden gebracht als die hoger zou liggen.

Opmerking: De informatie in dit artikel is gebaseerd op de gegevens die momenteel beschikbaar zijn. Het artikel wordt bijgewerkt zodra bijkomende officiële informatie of verduidelijkingen worden gepubliceerd.

We hebben uw goedkeuring nodig Wij houden van cookies. Deze cookies zijn nodig om uw ervaring nog persoonlijker te maken. Ze slaan geen persoonsgegevens op. Vindt u dit Ok?