De meeste franchiseorganisaties vragen een instapkost wanneer je je erbij wilt aansluiten. Dit staat dus nog los van de kosten die je maandelijks afdraagt. De franchisegever heeft hier meerdere redenen voor:
Waarom verschilt de instapkost per enseigne? Verschillende franchisegevers hebben verschillende instapkosten daar ze allemaal verschillende ondersteuning geven die een verschillende kost met zich meebrengt.
Vergoedingen aan de franchisegever zijn natuurlijk niet de enige kosten waar je in het begin mee te maken krijgt. Je bent niet alleen geld kwijt aan het huren van een winkelruimte (indien van toepassing), maar ook bijvoorbeeld aan het overnemen van de inventaris of herinrichting.
Franchiseketens met lagere opstartkosten zijn er natuurlijk ook. Denk bijvoorbeeld aan diensten waarvoor je geen fysieke kantoor/winkelruimte nodig hebt.
Met alleen de opstartkosten ben je er nog niet. Een onderneming runnen kost natuurlijk ook geld. Te beginnen met de royalties. Elke keten berekent deze op een andere manier. Het kan een vast percentage van je omzet zijn, maar ook een vast bedrag. Let er ook op of de beoogde franchisegever kosten voor marketing apart doorrekent (‘marketingfee’) of dat het al bij de vaste franchisevergoeding zit inbegrepen.
Ook ben je natuurlijk geld kwijt aan je inventaris, personeel, verzekeringen, huur, gas/water/licht enzovoorts.
In een goed doortimmerd ondernemingsplan bereken je hoeveel eigen vermogen je nodig hebt om de vaste (niet-omzetgerelateerde) kosten in het eerste jaar te betalen. Zelfs als het aantal klanten nog wat tegenvalt.
Vergeet daarbij ook zeker de kosten van je persoonlijke levensonderhoud niet.
Reageren