Een platform niet langer alleen voor lokale producenten, maar ook voor de horeca
Carrefour België beheert al enkele jaren een platform dat lokale producenten rechtstreeks in contact brengt met winkels uit de buurt. Om de horeca te helpen zich in tijden van crisis heruit te vinden, stelt de retailer dit platform nu ter beschikking van restauranthouders die hun maaltijden in Carrefour-winkels willen verkopen.Om zich bij dit initiatief aan te sluiten moeten restauranthouders hun werkmethoden een beetje herzien om te voldoen aan enkele regels die specifiek zijn voor de detailhandel. Ze moeten onder andere:
- Een vergunning krijgen van het FAVV voor de B2B-commercialisering en de etiketteringsnormen respecteren (vermelding van de productiedatu, de bewaartermijn, allergenen etc.).
- De mogelijkheid hebben om barcodes te creëren (indien dit niet het geval is kan Carrefour gedurende 6 maanden barcodes toewijzen aan hun product(en)).
“We hebben een hele reeks regels opgesteld om deze samenwerking voor de restauranthouders zo gemakkelijk mogelijk te maken. Zij bepalen bijvoorbeeld de prijs van de gerechten die in de winkel worden verkocht en ze kunnen de onverkochte artikelen ophalen”, legt Christophe De Clercq, Directeur Verse Producten bij Carrefour België, uit.
Sharing Food als voorbeeld
Sommige restauranthouders zijn misschien terughoudend om de sprong te wagen omdat ze denken dat dit proces nog te veel moeilijke stappen vereist. Yannic Francart van de “Sharing Food” groep die achter het initiatief zit van deze geformaliseerde samenwerking met Carrefour België bewijst echter het tegendeel. Het is niet zo ingewikkeld als men zou denken om een aanbod aan te passen aan de detailhandel. Sharing Food heeft zo zijn restaurant omgevormd tot een productie-atelier en past zijn logistiek elke dag aan om zo efficiënt mogelijk te zijn. De producten van de onderneming en van het restaurant worden sinds het begin van het jaar aangeboden in 10 Carrefour-winkels.LEESTIP >>> Carrefour Market Etterbeek heropent haar deuren : een Market nieuwe stijl
“Ook al blijven we hopen op een spoedig herstel van de horeca, we realiseerden ons snel dat we andere perspectieven moesten ontwikkelen. Dit platform voor restauranthouders is het resultaat van lange en constructieve gesprekken met Carrefour België om een samenwerkingskader op te zetten dat rekening houdt met de beperkingen van elke partij. Ik hoop dat deze uitwisselingen andere restauranthouders in staat stellen hun activiteiten nieuwe leven te geven door hun gerechten in supermarkten aan te bieden. Natuurlijk sta ik ter beschikking voor elke restauranthouder die advies nodig voor hij of zij aan dit avontuur begint,” legt Yannic Francart, oprichter van Sharing Food, uit.
Al actief in 9 winkels, binnenkort in heel België
Momenteel worden in 9 Carrefour-winkels, waaronder 7 hypermarkten zoals de Hypermarkt van Bierges, Oudergem en Evere, al gerechten van plaatselijke restauranthouders verkocht. De consument kan deze gerechten vinden in nieuwe koelvakken aan de ingang van de winkel of in de afdeling verse producten, naast andere bereide gerechten.Restauranthouders die geïnteresseerd zijn in deze samenwerking, kunnen een aanvraag indienen bij de Carrefour-winkel die het dichts bij hun zaak gelegen is. Merk op dat elke winkel de producten van twee restauranthouders in haar aanbod kan opnemen, zonder beperking van het aantal gerechten per vestiging.
Hoewel deze actie vooral bedoeld is om de restauranthouders te ondersteunen in afwachting van de heropening van de horeca, is het eventueel mogelijk deze samenwerking op lange termijn uit te breiden, onder nieuwe voorwaarden en indien het aanbod een sterke aanvulling vormt op het bestaande aanbod van de winkel.
Nieuws

Voor welke aspecten kan u best expertise gebruiken bij het starten van uw franchise zaak
Lees meer

Is het nu een geschikt moment om te ondernemen met een franchise concept
Lees meer
Het inspirerende traject van Morgan bij Kiabi: van werknemer tot franchisenemer
Lees meer
Geen vergunning voor Jumbo in Roeselare, wel in Dilsen
Lees meer
Nieuwe Belchicken opent op Koning Astridplein in Antwerpen
Lees meer
Heropening Carrefour Market Zulte: “Duurzame make-over van vloer over koelsysteem tot verwarming”
Lees meer