Pitaya

Zorgen voor Ahold Delhaize: Nederlandse franchisenemers trekken naar rechter

Dinsdag lekte het nieuws uit dat zowel in België als in Nederland de merkenproducenten actie ondernemen tegen Ahold Delhaize, omdat dat concern sinds zijn fusie lagere prijzen eist. De kortingen zouden zelfs met terugwerkende kracht - vanaf 1 januari - moeten worden toegekend.

In België stuurde koepelorganisatie BABM een brief naar het zogenaamde ketenoverleg, dat is het overlegplatform van de Belgische voedingsindustrie. Dat zal nu moeten bemiddelen. In Nederland werd klacht ingediend bij de Stuurgroep Eerlijke Handelspraktijken.

Daarnaast loopt er nog een ander conflict, met de franchisenemers van Albert Heijn. Dinsdag startte een rechtszaak voor de rechter in Haarlem. De zelfstandige AH-ondernemers willen mee delen in inkoopvoordelen, internetverkoop, bonussen en andere opbrengsten van Albert Heijn.

Volgens hen houdt de keten een deel achter. Albert Heijn betwist dat en vindt dat ze alleen recht hebben op omzetpremies die het bedrijf ontvangt van leveranciers. Het verwijst naar de franchiseovereenkomst.

De factuur dreigt zwaar op te lopen. Alleen al tussen 2008 en 2012 zou het gaan om een nabetaling van meer dan 1 miljoen euro per franchisewinkel. In de jaren daarna zou dat bedrag per winkel nog bijna verdubbeld zijn, staat in Het Financieele Dagblad.

De advocaten van Albert Heijn lieten dinsdag verstaan dat als de franchisenemers hun zin krijgen, het franchisemodel niet langer rendabel is. Een uitspraak wordt pas tegen het jaareinde verwacht. Bron: www.standaard.be


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis