Volg hier uw Gratis Webinar naar Franchise ondernemer

Zo bespeur én blus je een beginnende burn-out (1)

Ken je Fred al? Fred is die ene collega die iedereen het nakijken geeft met zijn tomeloze werklust. Als eerste binnen, als laatste weer weg. Extra moeilijke klant? Fred weet er wel raad mee. Onmogelijke deadline? Fred vindt altijd een gaatje in zijn agenda. Ach, wat zou jouw bedrijf zijn zonder Fred?

En toch. De laatste tijd heeft Fred zijn mindere momenten. Vorige week klopte hij van frustratie met zijn vuist op tafel – niet zijn gewone doen. En eergisteren daagde hij pas om tien uur op, met lood in zijn schoenen. Al leek hij ’s namiddags alweer de oude.

Nee, Fred heeft geen burn-out. Want hij functioneert al bij al nog prima. Maar hij vertoont al wel zorgwekkende symptomen. Reageer je daar te laat op? Dan geraakt hij wél volledig opgebrand. En moet je hem minstens een paar maanden missen.

Herkennen

Een burn-out is typisch voor plichtsbewuste en gemotiveerde medewerkers zoals Fred. Na jarenlange overbelasting gaan ze er “plots” volledig onderdoor. Complete verrassing bij collega’s en leidinggevenden. Nochtans kan je een beginnende burn-out wel degelijk herkennen. Let op signalen zoals:

  • uitbarsting van ontgoocheling en woede;
  • twijfel aan het nut van het werk of de functie;
  • afwisseling tussen momenten van demotivatie en extreme werklust.

Vooral dat laatste komt misschien vreemd over. Hoe kan iemand op de rand van een burn-out nog zo’n ijver tentoonspreiden? Eenvoudig: door diep in zijn reserves te tasten. Tot… het allerlaatste vlammetje.

Bijsturen

Goed, je weet nu hoe zo’n beginnende burn-out eruitziet. Hoe grijp je doeltreffend in? Of vermijd je zelfs dat het zover moet komen?

Burn-outs krijgen veel minder kans als je leert hoe je verstandig omgaat met emoties, jouw stresspeil onder controle houdt en harmonieuzer samenwerkt met anderen. Kortom: als je leert om goed voor jezelf te zorgen.

Wacht niet tot het te laat is. Draag zorg voor jezelf of voor jouw medewerkers. Onze opleidingen “Stressmanagement” en “Sensibilisatiesessie – Van stress naar burn-out” zijn alvast een prima vertrekpunt.


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis